Spar penge på forældrekøb i juli

Hvis man overvejer et forældrekøb af bolig, skal man slå til nu. Det anbefaler en køberrådgiver, der samtidig giver fem gode råd til købsprocessen.

Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efteråret er højsæson for forældrekøb, og derfor kan man gøre en god handel, hvis man kommer hurtigt ud af startboksen og foretager sit forældrekøb allerede i juli måned.

Det anbefaler Lennert Christensen, partner og rådgiver i rådgivningsvirksomheden Købersmægler.dk, der er specialiseret i at hjælpe boligkøbere med prisforhandling og generel køberrådgivning.

Han henviser til, at efterspørgslen og dermed antallet af solgte boliger stiger i løbet af efteråret, hvilket er med til at presse priserne på boligerne i vejret.

Eksempelvis blev der i juli 2014 solgt 1.379 boliger. I august blev der solgt 1.467 boliger, og 1.492 i september, mens det toppede i oktober, hvor der blev solgt 1.593 boliger.

Ved at købe inden højsæsonen i efteråret undgår man som køber samtidig de værste af åbent hus-arrangementerne, lyder det fra Lennert Christensen.

»Åbent hus er ikke nødvendigvis en god fremvisningsform for den potentielle køber. Enten kommer der ikke andre, hvilket giver en fornemmelse af, at ”der må være noget galt”. Eller også kan der være virkelig megen aktivitet, og der kan opstå en nærmest panikagtig tilstand, hvor man bliver påvirket og presset til at byde mere på boligen, end man ellers var villig til,« siger Lennert Christensen.

Han anbefaler i øvrigt ved forældrekøb, at man benytter sig at det såkaldte iskiosk-princip, hvor barnet får et givent beløb at købe for. Dermed kan forældrene fra start sætte et prisniveau, som barnet kan bruge til at undersøge markedet og mulighederne på egen hånd inden forældrene involveres.

Det kan være med til at spare en masse besvær, hvilket igen blot taler for at komme i gang så hurtigt som muligt.

»Man skal blive enig med sit barn om lejligheden, og det kan jo også tage lidt tid. Barnet skal kunne se sig selv bo der i hele studietiden, og forældrene skal kunne se en fornuftig investering,« siger Lennert Christensen.

Oplagte låntyper er attraktive nu

Udover at det er et attraktivt tidspunkt at købe lige nu, er finansieringsmulighederne også gode i øjeblikket. Ifølge Martin Riedel, uafhængig rådgiver om boliglån hos Realkreditkonsulenten.dk, er de mest oplagte låntyper til netop forældrekøb lukrative netop nu. Det gælder de såkaldte F5-lån, hvor renten er låst fast i en femårig periode.

»Lån med femårig løbetid har ikke haft de samme rentestigninger, som det er tilfældet med de 20 og 30-årige. Faktisk er der lige nu mulighed for så attraktive femårs lån, at et forældrekøb ofte vil belaste den månedlige likviditet marginalt – hvis det overhovedet gør det,« siger Martin Riedel.

Han råder i samme forbindelse til, at forældrene foretager et tjek af deres eksisterende lån. Hvis der alligevel skal optages et nyt lån, kan der nemlig være penge at spare, hvis man forhandler med banken om hele porteføljen af lån, da tommelfingerreglen er, at jo større kunde man er, jo nemmere er banken at snakke med.

»Når man som familie både skal finansiere lejlighed og hus, måske endda også sommerhus, så er der en portefølje at tage med til forhandlingen. Så benyt lejligheden til at få optimeret jeres tilbud,« siger Martin Riedel.


5 gode råd til processen ved forældrekøb fra Købersmægler.dk:

- Aftal en prisramme som barnet kan søge bolig ud fra.
- Lad barnet selv kigge sig omkring i første omgang. Tag med på andet kig.
- Søg rådgivning omkring skatteforhold mv.
- Køb en 2 værelses eller større, hvis muligt. Der kan lejes et værelse ud, og så bliver prisen rimelig.
- Husk boligsikring. Og sørg altid for at lejekontrakt og andre formalia er i orden.

4 gode råd til finansiering ved forældrekøb fra Realkreditkonsulenten.dk:

- Undersøg mulighed for at finansiere med eksisterende bolig
- Overvej at omlæg jeres nuværende lån, da det kan være en billigere løsning
- Ses på jeres samlede lånerisiko– ikke kun risikoen på finansieringen af den nye lejlighed
- Overvej at tilpasse renterisikoen den forventede studietid, gerne som T-variant.