Spar penge på din varmeregning og undgå de negative renter – sådan kommer du i gang med energiforbedring af din bolig

En måde at undgå de negative renter i banken er at bruge dine penge på at energirenovere din bolig. Ved at optimere din varmekilde og kigge på din isolering kan du over tid spare penge på din varmeregning. Kom med, når vi ser nærmere på energiforbedring i en opgang i København.

Når man besigtiger en bygning, er isolering en essentiel ting at kigge på. Her undersøger bygningskonstruktør Bjørn Ryhding vinduerne, der skal kunne holde på varmen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I det indre København ligger en gammel, hvid bygning. Udefra ligner den en hvilken som helst anden bygning i den danske hovedstad, men den her bygning har nye vinduer.

Ikke noget, der falder i øjnene for en lægmand, men det er tydeligt for en kender som Jeppe Blohm Nielsen, administrerende direktør for den rådgivende ingeniørvirksomhed Bang & Beenfeldt.

Nye vinduer er en måde at energirenovere sin bolig på, og udover at undgå træk og spare penge på sin varmeregning er det også en mulighed for at slippe for de negative indlånsrenter, der efterhånden ikke kan undgås, uanset hvilken bank du flygter til.

Et alternativ til at lade pengene stå på en bankkonto er nemlig at investere dem i at energiforbedre boligen og på sigt spare penge på varmeregningen.

Men det kan kræve noget rådgivning. Derfor skal vi i dag med på en rådgivningstur i den hvide bygning i Indre By med Jeppe Blohm Nielsen og hans kollega, bygningskonstruktør Bjørn Ryhding.

Det er nemlig sådan, at det er lovpligtigt for alle bygninger at have et energimærke med en tilhørende energimærkerapport. For store etageejendomme skal energimærket altid være gyldigt, og ved mindre etageejendomme og parcelhuse er det i forbindelse med salg. I energimærkerapporten opstilles forskellige forslag til energiforbedringer, og så er det op til ejeren, hvorvidt de ønsker at følge forslagene.

»Der er mange penge at spare, hvis man udnytter rådene i energimærkerapporten. Informationen er god. Den skal bare bruges,« forklarer Jeppe Blohm Nielsen.

Men rapporten kan være svær at forstå, og derfor bliver dens indhold ikke altid udnyttet.

Andelsforeningen i det hvide hus har en energimærkerapport fra 2012, som det er lovpligtigt at have.

De har dog valgt at gøre lidt ekstra og har bestilt Bang & Beenfeldt til at udarbejde en tilstandsrapport, der er et supplement til energimærkerapporten med en prioriteret liste over de bedste forslag til, hvad beboerne kan forbedre.

Deres rolle er også at fungere som en »teknisk tolk«, der kan forklare, hvordan bygningen energioptimeres bedst.

»Det er, som hvis man hældte ti liter benzin ved siden af bilen, hver gang man tankede. Det er det samme spild, når man ikke får brugt ens varme ordentlig,« siger Jeppe Blohm Nielsen, administrerende direktør i Bang & Beenfeldt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Isolering og opvarmning

Ved energirenovering af ens bolig er der især to ting, man kan tage fat på for at spare penge på den lange bane – isoleringen af bygningen og opvarmningsformen.

Den mest udbredte opvarmningsform i Danmark er fjernvarme. Fjernvarme og varmepumper er også det, der ses som den fremtidige form for opvarmning. I den anden ende er oliefyret, som man har prøvet at udfase i mange år. I 2018 var der cirka 230.000 tilbage.

Derudover er der isoleringen, som er til for at begrænse, at for meget varme slipper ud af bygningen.

»Hvis du har et dårligt isoleret hus, der opvarmes med en god, billig, effektiv fjernvarme, så kan det godt være, at din varmekilde er billig i og for sig, men hvis huset så ikke kan holde på varmen, så vil du stadig have et højt varmeforbrug,« siger Henrik Bisp, der er energikonsulent og ekspert hos Videncentret Bolius.

Når man ønsker, at energirenovere sin bolig, skal man kigge på, hvor det største varmetab er i det givne hus, forklarer Henrik Bisp. Om det er varmen, der siver ud af et dårligt isoleret tag eller en dårlig opvarmningsform.

Der er mulighed for energiforbedring i mange boliger

I mange boliger er der muligheder for at spare penge ved at energirenovere.

»Alle huse frem til 00erne vil kunne opnå en eller anden form for besparelse i forbindelse med energirenovering, men jo nyere huset er, desto mindre vil besparelserne være. Bor du i et hus fra op til slut 1990erne, giver det rigtig god mening at undersøge, hvor godt din bolig er isoleret,« siger Henrik Bisp.

Tilbage i Indre By er besigtigelsen kommet i gang. I dag er det facade og kældre, der står på dagsordenen.

Foreningen har fulgt nogle af forslagene fra energirapporten. Der er kommet isolering på rørene i kælderens loft, peger Jeppe Blohm Nielsen ud.

»Ved at isolere rørene bruger man mindre energi på at varme vandet. Rørføring er et sted, man kan hente meget på mistet varme,« forklarer han.

I et lille rum i kælderen står en stor sølvkedel. Jeppe Blohm Nielsen og Bjørn Ryhding kan lige akkurat begge stå inde i rummet omringet af rør og ledninger, mens de inspicerer de forskellige dele.

»Det er, som hvis man hældte ti liter benzin ved siden af bilen, hver gang man tankede. Det er det samme spild, når man ikke får brugt ens varme ordentlig,« siger Jeppe Blohm Nielsen.

En ikke optimeret fjernvarmecentral i ens bolig kan koste dyrt, når man indkøber dyr energi, som man ikke udnytter ordentligt. Man kan sagtens spare 20 procent ved at indstille varmecentralen korrekt, forklarer Jeppe Blohm Nielsen, men det kræver, at man får en sagkyndig ud og ser på sagerne.

Han tilføjer også, at hvis det var i et parcelhus, ville besigtigelsen principielt fungere på samme måde. Der ville blive kigget på de samme ting, som blot er i mindre skala.

Bjørn Rhyding peger et klistermærke ud med et telefonnummer. »Nødhjælp, man ringer til, når det går galt,« forklarer han. Jeppe Blohm Nielsen supplerer: »Varmecentralen er ofte et glemt rum, indtil noget går galt.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Besparelsen afhænger af alder og stand

Besparelsen ved energirenovering kan veksle meget efter boligens stand og alder samt varmekilden.

»Jo ældre huset er, og jo dårligere isoleringen er, desto større en varmebesparelse er der ved at energirenovere og sikre en mindre udgift på varmeregningen årligt,« lyder det fra Henrik Bisp.

Han forklarer, at det især er i de huse, hvor der er ingen eller lidt isolering, at man sparer meget.

»Det er i de første 15 til 20 centimeter isolering, at man opnår den største besparelse på sin varmeregning. Har man et tykkere lag med 25 til 30 centimeter isolering, så ligger man stadig lidt under gældende krav, men der vil stadig være mulighed for at spare penge på varmeregningen ved at energirenovere,« siger Henrik Bisp.

Hvis man stadig opvarmer sin bolig med det gammeldags oliefyr, er der en del penge at hente ved at skifte til en af de mere moderne løsninger. Oliefyr er både dyrt og dårligt mod miljøet, så det er ved at blive udfaset. Derfor er der en gulerod til ejere af oliefyr i form af et tilskud for at skrotte det gamle oliefyr. Ved skift til varmepumpe ligger tilskuddet på mellem 19.000 og 42.000 kroner.

»Hvis man skifter fra oliefyr til varmepumpe i et mindre godt isoleret hus, har en undersøgelse vist, at det økonomisk er mere rentabelt at skifte til en varmepumpe end at få isoleret huset i forhold til, hvad det koster at få arbejdet udført, og hvad du kan spare på varmeregningen om året,« siger Henrik Bisp.

Tilskud til energiforbedring

Der er også andre steder at hente penge ved energirenovering. Med den nye klimalov fra sidste år blev det muligt at søge tilskud hos Energistyrelsen til energirenovering af ens bolig. Der kan blandt andet søges tilskud til isolering af vægge, efterisolering af tag og udskiftning af forskellige vinduer.

Mange har set den gode mulighed i tilskudsordningen, der havde ansøgningsfrist på de to første runder i efteråret sidste år og her for nylig.

»Begge gange blev Energistyrelsen lagt ned af ansøgninger. Det viser, at hr. og fru Danmark er klar og gerne vil energirenovere, men de gider ikke selv tage fuld initiativ og selv bruge egen pengepung for at sætte i gang. Vi vil gerne, men vi skal vist have lidt hjælp,« siger Henrik Bisp.

I 2021 er der i alt afsat hele 675 millioner kroner, der kan søges som tilskud til energirenovering af ens bolig. Pengene afsættes over tre runder i løbet af året, hvor den første runde lige har haft ansøgningsfrist, og den næste runde har efter sommerferien.

Tilbage i Indre By er besigtigelsen ved at være færdig. En fornuftig bygning, der ligger midt i feltet i forhold til, hvad Bang & Beenfeldt plejer at se på.

Indtil videre ses der muligheder for besparelse ved at kigge på fjernvarmecentralen. Nye pumper ville være en god og økonomisk mulig optimering for andelsforeningen.

Ifølge energimærkerapporten fra 2012 ville andelsforeningen kunne spare 1.800 kroner om året ved at udskifte de gamle pumper til nye, men med nutidens standarder af varmepumper forudser Jeppe Blohm Nielsen, at besparelsen kan blive større.

Besigtigelsen er dog ikke helt færdig. Bang & Beenfeldt kommer nemlig tilbage en anden dag for at kigge nærmere inde i de forskellige lejligheder. Næste gang kommer de også med drone, så de fra oven kan se på tag og gavl.