Spar på tinglysning ved lav boligpris

Mange købere kan slippe billigere i afgift for tinglysningen, hvis de klager til Skat først.

Hvis det lykkes at sælge boligen, er det sandsynligvis til så lav en pris, at køberen kan spare penge på tinglysningsafgiften. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter flere år med pres på boligpriserne handles mange boliger til en pris langt under den offentlige ejendomsvurdering. Det vil sige, at en stor gruppe boligkøbere faktisk betaler for høj afgift, når boligkøbet bliver tinglyst.

Hvis man klager til Skat over vurderingen inden tinglysningen, kan man imidlertid slippe billigere i afgift, oplyser advokatkæden Advodan.

"I 20-30 procent af de bolighandler, jeg har med at gøre, handles boligen til en pris, der ligger godt en million kroner under den offentlige ejendomsvurdering. Det er temmelig meget, og det betyder faktisk, at den  tinglysningsafgift, som boligkøbere i disse tilfælde skal betale, beregnes ud fra et urimeligt grundlag," siger advokat Thomas Damsholt fra Advodan i Lyngby.

Afgiften ved tinglysning afhænger af købsprisen eller den offentlige ejendomsvurdering. Hvis ejendomsvurderingen er højere end købsprisen, så beregnes afgiften herudfra, og det er jo ikke rimeligt.

"Hvis købsprisen ligger væsentligt under ejendomsvurderingen, kan det ofte betale sig at klage til Skat over ejendomsvurderingen, som herefter sandsynligvis vil blive nedsat," siger Thomas Damsholt.

Ligger købsprisen eksempelvis en million kroner under ejendomsvurderingen, kan køberen spare 6.000 kroner på  tinglysningsafgiften. Man skal blot betale et klagegebyr på ca. 500 kroner.

"Mange tror, at det først er muligt at klage til Skat, når ejerskiftet er blevet tinglyst, men det er faktisk muligt at klage inden, når begge parter har skrevet under på købsaftalen," siger Thomas Damsholt. Advokaten vurderer, at sagsbehandlingstiden  normalt er tre-fire uger.

Man kan søge om nedsættelse af vurderingen efter Vurderingslovens paragraf 4, når begge parter har underskrevet købsaftalen, som medsendes til Skat.

Skat oplyser hertil, at man skal klage over ejendomsvurderingen og have modtaget den endelige afgørelse med nedsættelsen, inden man fremsender handlen til tinglysning, så kan man nøjes med at betale af den nu lavere ejendomsværdi eller af købesummen. Man kan ikke få penge tilbage for tinglysningsafgiften, hvis vurderingen først bagefter sættes ned.