Spar mig for langsomt internet

KLUMME: Størstedelen af danskerne vælger i dag en større internetudbyder. Men der kan være hurtigere hastighed at hente samt mange penge at spare ved at vælge en mindre udbyder på markedet, skriver finansjournalist Søren Martin Olsen.

Bredbånd er en alvorlig sag , for hvem vil se på hakkende billeder, når der streames video i privaten. Arkivfoto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg har langt om længe sagt farvel til min rasende langsomme og ustabile bredbåndsforbindelse hos landets største udbyder af kabel-TV, Yousee.

I stedet er jeg netop blevet kunde hos landets formentlig mindste internetleverandør, Hiper, som på sin hjemmeside praler med at have Danmarks bedste bredbånd til markedets laveste priser.

Hvorvidt denne påstand er sand, står hen i det uvisse, men ved et pristjek på forskellige leverandørers hjemmesider ser Hiper ud til at ligge i den billige ende.

Som kunde hos Hiper skal jeg hver måned betale 199 kroner for bredbånd via telefonstik på 49/12 Mbit i upload- og downloadhastighed. Denne hastighed er den højst mulige at bestille på min adresse og skulle efter sigende være hurtig samt velegnet til den, der ønsker at streame videoer i god kvalitet.

Ved bestilling af nyt bredbånd skal forbrugere ofte betale for oprettelse og forsendelse af udstyr. Det skal man hos Hiper, hvor disse merudgifter i alt løber op i 198 kroner. For mit vedkommende sparede jeg dog det beløb på grund af et kampagnetilbud. På blot et halvt år kommer jeg dermed rundt regnet til at spare 1.000 kroner i forhold til, hvis jeg havde valgt en næsten identisk bredbåndspakke på 50/10 Mbit hos telegiganten TDC.

Ifølge Hipers adm. direktør er det visionen, at selskabet altid skal tilbyde bedre priser end konkurrenterne. Men priser er naturligvis ikke alt.

Som kunde hos en lille ny aktør kommer der højst sandsynligt også nogle ulemper, som jeg først vil opdage hen ad vejen. På vurderingssiden Trustpilot ser det dog ud til, at Hiper er kommet rimeligt godt fra start med en score på 7,7 på en skala fra 0 til 10.

Selv om Hiper er markedets miniput, er der håb for hastigheden. Det skyldes, at selskabet ikke har sine egne net, men lejer sig ind hos andre tele- og internetudbydere.

Blandt andet lukrerer Hiper i øjeblikket på TDCs netværk og bruger dermed det rå net, som Hiper selv lægger sine egne tjenester ovenpå. Og selv om TDC bliver skældt ud for meget, kan ingen tage fra dem, at de har et hurtigt og bredt dækkende netværk, som Hiper så sælger sin forbindelse ovenpå til en billigere pris.

Det foregår på samme måde, som når »3« lejer sig også ind på Telias mobilnet for at sikre sig dækning i hele landet.

For mange kan det måske virke uoverskueligt at skulle finde rundt i bredbåndsjunglen. Som et hjælpeværktøj har Energistyrelsen lavet hjemmesiden tjekditnet.dk, hvor du kan indtaste din adresse og se, hvilken specifik hastighed og udbydere der er tilgængelige på din adresse. På samme side kan du også måle din egen bredbåndshastighed og se, om du får, hvad du betaler for.

Det spændende spørgsmål bliver nu, om Hiper kan leve op til den lovede hastighed. Eller om jeg endnu en gang må leve med en hakkende internetforbindelse eller slet ingen.