Spar masser af penge på et rentetjek i banken

Spar tusindvis af kroner på rentebetalinger ved at give din bank et konkurrencetjek. Forhandl eller skift bank, hvis du er utilfreds, anbefaler Forbrugerrådet.

Foto: Rune Feldt

Det er en god idé at se sig godt for, inden man optager et lån. Der er nemlig stor forskel på, hvad det koster at låne penge i de forskellige banker, og der er tusindvis af kroner at spare, hvis man vælger den billigste bank frem for den dyreste.

På et helt simpelt billån er der således næsten ti procent i forskel på renten på at låne 200.000 kr. hos det billigste alternativ Københavns Andelskasse til 2,6 procent i rente og en årlig omkostning i procent (ÅOP) på fem pct. før skat. Det dyreste tilbud blandt de seks største banker findes hos Nordea med en rente på 12 procent og ÅOP på 13,8 procent.

Også på andelsboliglån kan man skære mere end halvdelen af omkostningerne, hvis man ser sig godt for. Hos Sparekassen Kronjylland kan man således slippe med årlige omkostninger på 4,9 pct. for et andelsboliglån på 500.000 kr., mens man i Danske Bank risikerer at skulle betale 12,8 pct. i ÅOP.

Forbrugerrådet opfordrer bankkunder til at se sig godt for, forhandle om priserne på lån og skifte bank, hvis ikke man bliver hørt. Det er særligt de helt almindelige bankkunder, der skal se sig for, påpeger Morten Bruun Pedersen, seniorøkonom i Forbrugerrådet:

»Der er stor forskel på priserne de forskellige steder, og det er typisk den store mellemgruppe, der bliver straffet. De gode kunder kan forhandle prisen ned, mens der er grænser for, hvor meget prisen kan sættes op for de svage kunder.«

Det er ikke kun fra bank til bank, bankkunderne skal tjekke forskellene. Også i den enkelte bank er der voldsomme prisspænd på renter, og det er langt fra gennemskueligt. Heller ikke selv om du forbereder dig og tjekker priserne på prisportaler som f.eks. pengepriser.dk eller Mybanker.dk.

»Der er enorme rentespænd, og det er et kæmpe problem, at bankerne ikke skilter med, hvilke forudsætninger der ligger bag de enkelte priser. Det gør det umuligt for os at lave en reel sammenligning til forbrugerne,« siger John Norden, partner i Mybanker.