Spar 20.000 kroner om året på dit andelsboliglån

Har du et andelsboliglån, er der stor sandsynlighed for, at du betaler unødvendigt meget i rente. En gennemgang af de fem største banker viser, at de i gennemsnit ligger to procent over den rente, som man vil kunne få ved et bankskifte.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rigtigt mange andelshavere er gået glip af de senere års rentefest på boligmarkedet.

Selv om også renterne på andelsboliglån generelt har taget et pænt dyk, er det nemlig ingen selvfølge, at bankerne automatisk giver eksisterende kunder den bedst mulige rente. Derfor kan der være mange tusinder at hente hver måned ved at forhandle sig til en bedre rente – eller skifte til et andet penge­institut, påpeger både Forbrugerrådet Tænk og prissammenligningsportalen Mybanker.dk.

»Man kan se helt klart, at andelsrenterne ikke er faldet så meget, som man kunne forvente i forhold til det generelle renteniveau. Det skyldes, at realkreditrenter fastsættes af markedet, mens andelsboligrenten er et rigtigt banklån, hvor bankerne tager den pris, de kan slippe afsted med,« siger seniorøkonom Morten Bruun Pedersen, Forbruger­rådet Tænk.

Besparelse på 100.000 kroner på fem år

En analyse, som Mybanker har udarbejdet for Berlingske Business, viser, at en gennemsnitlig andelshaver med et lån på en million kroner kan spare cirka 1.666 kroner om måneden. På bare fem år løber det op i 100.000 kroner – penge, der for eksempel kunne være brugt til at nedbringe lånet eller invitere hele familien på en eksotisk ferie.

»Det er ærgerligt, hvis man ikke får den gevinst som forbruger, fordi man hellere vil bruge tiden på at sammenligne priser på mælk. For det giver slet ikke den samme effekt på økonomien. Men det er selvfølgelig nemmere at forholde sig til mælkepriser end bankpriser,« siger Morten Bruun Pedersen.

Og rigtigt mange af landets 200.000 andelshavere lever tilsyneladende i lykkelig uvidenhed om, at de betaler en alt for høj rente.

Tilfredshed med at få et lån

»Generelt er folk bare glade for, at de har fået bevilliget et lån, og har tillid til, og at de får den rente, som de fortjener. Men man kan ikke tage for givet, at man får den bedste rente. Det kan godt være, at banken engang imellem sætter det generelle renteniveau ned. Man er bare nødt til også selv at gøre noget og løbende se den efter i sømmene,« lyder det fra seniorøkonomen.

Mybanker har på baggrund af 5.000 brugeres oplysninger beregnet, at den gennemsnitlige rente, som kunderne i de fem største banker betaler, ligger mellem på 5,24 og 6,61 procent. Det er altså et pænt stykke over den gennemsnitlige rente på 3,79 procent, som Mybankers brugere i øjeblikket får tilbudt, når de henvender sig i forbindelse med et bankskifte. Med andre ord er der en del at hente for mange af kunderne i Danske Bank, Nordea, Jyske Bank, Sydbank og Nykredit.

Blandt dem har Sydbank den laveste rente på 5,24 procent, mens Jyske Banks kunder kan høste den største gevinst ved at skifte, da de i gennemsnit betaler hele 6,61 procent. Det er 2,82 procent over Mybanker-renten.

Jyske Bank er ellers den af de store, der reklamerer med den laveste andelsrente på bare 3,5 procent. Men generelt er der et stort rentespænd i de enkelte banker. I Danske Bank slipper nogle kunder for eksempel med en rente på 3,75 procent, mens andre skal af med helt op til 9,75 procent.

Analytiker i Mybanker Rune Mikkelsen, der står bag analysen, fortæller, at bankernes »laveste rente« ligger relativt tæt på hinanden, da ingen vil udstilles som en bank, der kun tilbyder dyre andelsboliglån.

»Vores indtryk er dog, at det kun er et fåtal af bankerne, der lever op til de attraktive renter, og at de derfor bliver brugt som en måde at lokke kunderne i dialog med banken,« siger han.

Renten er bankernes lokkemiddel

Samme opfattelse har Morten Bruun Pedersen:

»Det er sådan et lokkemiddel, hvor man bliver interessant, hvis man skriver, at der er mulighed for at få en meget lav rente.«

Rune Mikkelsen forklarer, at bankernes argument typisk er, at jo større rentespænd man opererer med, jo større mulighed har man for at tage alle typer kunder ind – både dem med lav og høj risiko.

»Grundlæggende er der ikke noget galt i det, men vi kan se, at rigtigt mange kunder enten placeres forkert eller kan opnå en bedre aftale igennem vores system eller ved at forhandle med egen bank,« siger Rune Mikkelsen.

Aktuelt tilbyder Sparekassen Kronjylland markedets bedste andelsboligrente på helt ned til 3,25 procent, men også her er der et rentespænd op til 6,72 procent.

»Det interessante er, at nogle banker byder lavere i vores system, end deres laveste rente på hjemmesiden og dermed deres officielle politik – hvilket tilskynder, at man skal forhandle med banken,« siger Rune Mikkelsen.