Spar 15.000 kr. i skat ved at bosætte dig i nabokommunen

En række kommuner i landet har nu så stor forskel i skattesatserne, at et par kan spare 15.000 kr. i årlig skat ved at bosætte sig i nabokommunen. Flytter man fra den skattemæssigt dyreste kommune til den billigste, skærer man over fem procentpoint af sin personskat.

Der er stor forskel på skatten i nabokommunerne Albertslund og Glostrup - de to kommuners borgmestre forklarer deres skattesatser og er her fotograferet på grænsen mellem kommunerne på Roskildevej. Fra venstre: John Engelhardt, borgmester i Glostrup med Steen Christiansen, borgmester i Albertslund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligkøbere bør se sig godt for, inden de slår sig ned i en bestemt kommune. Således kan der i mange tilfælde være op mod 15.000 kr. at spare i årlig skat, hvis man rykker et par hundrede meter væk og ind i nabokommunen.

Et eksempel er nabokommunerne Albertslund og Glostrup, begge på den københavnske vestegn. I Glostrup er kommuneskattesatsen 23,7 pct. og grundskyldspromillen 25, mens Albertslund i 2016 hæver sin kommuneskattesats med 0,5 procentpoint til 25,6 og har en grundskyldspromille på 33,94. Det betyder, at et par, hvor begge tjener 400.000 kr. om året, vil kunne spare 15.000 kr. årligt i skat, hvis parret køber et gennemsnitshus i Glostrup frem for Albertslund.

En lignende forskel ses i en række nabokommuner over hele landet. I Skanderborg er kommuneskattesatsen 1,3 procentpoint højere end i nabokommunen Aarhus, København ligger ét procentpoint højere end Frederiksberg, og i Nordsjælland er skatte­satsen 2,1 procentpoint højere i Fredensborg end hos naboen mod syd, Hørsholm.

Skatten er vigtig at holde sig for øje, når man køber bolig, siger Las Olsen, privatøkonom i Danske Bank.

»Kommuneskat og grundskyld er bestemt ting, man skal tage højde for, når man køber hus. Det er ikke ligegyldige forskelle, og det er ikke ligegyldigt, når kommunerne ændrer satserne,« siger han.

En højere skat betyder dog ikke nødvendigvis, at det dermed er sværere at få råd til at bo i den dyre skattekommune som eksempelvis Albertslund frem for Glostrup, påpeger Las Olsen.

»Et hus på 140 kvadratmeter koster cirka 300.000 kr. mere i Glostrup. Det giver en ekstra udgift til renter og afdrag på cirka 25.000 kr. om året, hvis man tager et standardlån. Det kræver altså en højere indkomst eller opsparing at bo i parcelhus i Glostrup frem for i Albertslund, også selv om skatten er lavere,« siger han.

Her skal man dog tage med i regnestykket, at en stor del af de omtalte ekstraudgifter på 25.000 kr. – nemlig afdragene – kan ses som en slags opsparing i huset, hvorimod skatten er en ren udgift.

Forskellene i skattesatserne er også blandt årsagerne til, at der er forskel i boligpriserne, siger Las Olsen og henviser til, at forskellen i skattesatser mellem Albertslund og Glostrup ifølge modelberegninger i sig selv kan forklare tæt på halvdelen af prisforskellen. Derudover spiller geografi naturligt en stor rolle.

Fokuserer man udelukkende på kommuneskatten, der er en del af personskatten, er der generelt store forskelle på landsplan. Bor man på Langeland, betaler man landets højeste kommuneskat på 27,8 pct., mens borgere i Rudersdal i Nordsjælland betaler den laveste kommuneskat på 22,5 – altså over fem procentpoint mindre.

Landets 98 byråd har netop fastsat kommuneskattesatserne og grundskyldspromillerne for 2016. I alt seks kommuner hæver kommuneskatten, mens blot tre sænker skatten. Seks kommuner sætter grundskyldspromillen ned, hvor Guldborgsund Kommune som landets eneste hæver grundskylden. Samme kommune hæver i øvrigt kommuneskatten med 0,5 procentpoint.