SP-pengenes skæbne afgøres i næste uge

Det startede med 43 milliarder kroner. Nu er der seks tilbage.

Lars Rohde fra ATP gjorde tidligere på året politikerne opmærksomme på, at med stormen på SP-ordningen vil det næppe kunne betale sig at administrere de sidste opsparinger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Jan Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske lønmodtagere har nu samlet set trukket 38,9 milliarder kroner af deres tvangsopsparede SP-penge ud fra ATP. Det svarer til, at 91,4 procent af alle SP-penge nu er hævet.

Det betyder, at der fortsat er seks milliarder kroner tilbage, og hvad der skal ske med dem, afgøres i næste uge. Det oplyser kundechef for SP-ordningen Ellen Zdravkovic Dalgsgaard fra ATP.

Det er en arbejdsgruppe under Beskæftigelsesministeriet, som er ved at se på, hvordan man skruer den bedst mulige løsning sammen for de tæt ved 350.000 danskere, der fortsat ikke har hævet deres SP-penge. Fortsat er der op mod 10.000 personer om ugen, der lige for tiden henvender sig til ATP og beder om at få deres egne pensionspenge udbetalt.

Pengeindsprøjtning

Det er konti med de største opsparinger, som er blevet hævet først, mens flertallet af de tilbageværende er relativt små.

Man kan vente helt frem til nytår med at hæve SP-pengene, og indtil videre har det faktisk været en økonomisk fidus at se tiden lidt an. Aktierne er således steget pænt siden marts i år, og det er kommet dem til gode, som har ventet med at hæve deres SP-penge.

Alle har ved udbetalingen skullet betale 35 procent i skat af de første 15.000 kroner og 50 procent af resten. Det betyder, at der nu er sluppet over 20 milliarder kroner fri til forbrug herhjemme i løbet af de seneste få måneder. Det private forbrug herhjemme er på tæt ved 850 milliarder kroner årligt, så hvis alle pengene bliver brugt i år, vil det løfte det private forbrug med op mod 2,5 procent.

Så meget ventes forbruget dog slet ikke at stige i år. Det ventes faktisk at falde med mere ned tre procent, fordi det allerede i den første del af året er gået betydeligt tilbage.

Endnu er der også kun få tegn på, at danskerne i stor stil vælger at futte deres SP-penge af på rejser, restauranter og rødvin. Faktisk viser de sidste nye tal, at forbruget herhjemme er faldet. Så mange har sparet SP-pengene op andre steder eller brugt dem til at afvikle gammel gæld med.

Tvangsudbetaling?

ATPs direktør Lars Rohde har tidligere udtalt, at det næppe vil kunne betale sig at administrere pengene for de få danskere, der ikke hæver opsparingen. Men om løsningen bliver for eksempel en tvangsudbetaling af pengene, eller om resterne overføres til den ordinære ATP-opsparing, er altså endnu et åbent spørgsmål.