SP-pengene redder mange dårlige betalere

Mange SP-penge går tilsyneladende til forfalden gæld. Skyldnerregister har dobbelt så mange henvendelser fra dårlige betalere.

Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks næststørste skyldnerregister, Debitor Registret, oplever stor travlhed i kølvandet af udbetalingen af SP-pengene. Antallet af henvendelser fra registrerede dårlige betalere er fordoblet sammenlignet med samme periode sidste år.

Debitor Registeret vurderer, at det ved køb af ny vaskemaskine, tørretumbler eller fjernsyn for SP-pengene går op for mange, at de er registrerede hos Debitor Registret, og at gamle gæld skal betales, hvis de vil optage et forbrugslån.

"Rigtigt mange af de registrerede dårlige betalere er gode til at glemme, at de skylder penge. Først når de bliver nægtet at købe mere, tager de gælden alvorligt. På den måde er SP-pengene faktisk medvirkende til, at mange dårlige betalere i disse dage bliver slettet fra vores register," forklarer Birger Baylund, der er adm. direktør i Debitor Registret.

Debitor Registret har i første halvår af 2009 kunnet slette 23.000 dårligere betalere fra registret mod 19.000 slettede i samme periode sidste år.

"Det er naturligvis positivt for alle, at så mange dårlige betalere får afviklet deres gæld. Dels får kreditorerne deres penge, dels får den enkelte igen mulighed for at optage lån eller f. eks. købe en ny mobiltelefon, hvilket forhåbentlig giver mere gang i økonomien," siger Birger Baylund, hvis register dog fortsat vokser.

Der er registreret 29.000 nye dårlige betalere siden 1. januar, og det betyder netto en tilgang på 6.000 dårlige betalere i første halvår af 2009.

For at blive indberettet til Debitor Registret, skal der være tale om en samlet gæld på over 1.000 kroner, som man skriftligt har erkendt, eller som er genstand for retslig behandling.