SP-pengene blev brugt på rejser

Milliarder af kroner er blevet brændt af på forbrug - men mange af dem ikke i Danmark.

Det er fedt at rejse, og det er mange af SP-pengene gået til - i stedet for at styrke den danske økonomi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens tusindvis af butikker ærgrer sig over, danskerne ikke blot har brugt SP-penge på indkøb af tøj, sko og varige forbrugsgoder, glæder rejsebranchen sig over, at en del af de mange milliarder er brugt til at købe ferieture og charterrejser, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten torsdag.

Det er godt for rejsebureauer og charterselskaber, men det gavner ikke det indenlandske forbrug og dermed den danske økonomi, som var ideen med at frigive SP-midlerne.

»Når SP-midlerne bliver brugt til rejser, forsvinder den største del af pengene til udlandet. Det betyder, at der ikke kommer den indsprøjtning til økonomien herhjemme, som var tiltænkt, så det er ikke rigtig godt,« siger cheføkonom Rasmus Gudum-Sessingø fra Handelsbanken.

For store dele af rejsebranchen har SP-midlerne betydet en markant forskel på salget og dermed indtjeningen.

»Der er ingen tvivl om, at frigivelsen af SP-midlerne satte skub i salget af ferierejser på et kritisk tidspunkt. I årets første måneder gik salget meget trægt, og mange af virksomhederne frygtede for salget i sommerperioden, som er årets vigtigste måneder. Men sommeren gik bedre end forventet. Der er ikke tale om et jubelsalg, men branchen slap igennem uden mange skrammer,« siger Lars Thykier, generalsekretær i Danmarks Rejsebureau Forening, DRF.