SP-penge løfter kun forbruget lidt

Dansk Erhverv venter, at kun en fjerdedel af danskerne vil hæve deres SP-penge og sende dem ud i forbrug. Men en endnu større gruppe vil enten lade pengene blive stående eller spare dem op andre steder.  

De fleste økonomer venter, at forbruget i år falder med to til tre procent, selv om SP-opsparingen kan udbetales fra 1. juni. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Linda Henriksen

Det private forbrug vil sandsynligvis stige med knap ni milliarder kroner, når tvangsopsparingen SP slippes løs senere på året.

Det vurderer økonom Jens Brendstrup fra interesseorganisationen Dansk Erhverv, men det er alligevel ikke nok til at forhindre det private forbrug i at dykke i år. De fleste økonomer venter at forbruget i år falder med nok to til tre procent, efter det flere år i træk er steget langt mere end dette.

At SP-pengene »kun« løfter det private forbrug med omkring én procent, skyldes ifølge Jens Brendstrup, at det kun er en fjerdedel af de tæt ved tre millioner danskere, som har tvangsopsparing bundet i SP-ordningen, som hæver pengene, når det bliver muligt, og bruger dem på rejser, nye møbler, nyt tøj eller andre fornøjelser enten i år eller næste år.

15.000 kroner i snit

Men en endnu større gruppe vil enten lade penge blive på SP-kontoen, eller flytte dem til en privat ratepension, viser en undersøgelse fra »Interresearch.«

I snit har danskerne 15.000 kroner på deres SP-konto. De penge kan fra og med 1. juni og frem til årets slutning hæves. Alle som har SP-penge får besked om fra ATP om, hvordan de eventuelt kan hæve deres egne penge.

SP-ordningen blev indført i 1998 som en tvungen opsparing, der skulle modvirke overophedning af dansk økonomi. I dag er den økonomiske situation helt anderledes, og derfor har et politisk flertal i Folketinget besluttet, at danskerne får mulighed for at hæve deres SP-opsparing til en lempeligere beskatning og dermed bidrage til at sætte gang i den økonomiske vækst.

Hæves pengene, beskattes de første 15.000 kroner med 35 procent, mens der skal betales 50 procent af resten.

Stigende lyst til opsparing

Der så samlet set 48 milliarder kroner på danskernes SP-konti.
Hvis alle hævede pengene, kunne det løfte det private forbrug med hele 35 milliarder kroner, svarende til en ret voldsom stigning 4,2 procent.

»Men lysten til at spare op nu er stigende, og mange danskere har slet ikke har taget stilling til, om de hæver pengene, og hvad de vil gøre med deres SP-opsparing,« siger Jens Brendstrup. Men samlet venter Dansk Erhverv, at 25 procent hæver deres SP-opsparing og bruger pengene, hvilket lægger en hånd under den nedgang der ellers er i det private forbrug.