Sov trygt med dit flekslån

En overset lånetype kan give dig en stor besparelse og samtidigt sikre din nattesøvn.

Den specielle afdragsprofil gør flekslån med variabel løbetid til et spændende alternativ til det almindelige flekslån. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fleksrenten er historisk lav - men risikoen for en rentestigning lurer i horisonten. Det får mange økonomiske rådgivere til at rejse en pegefinger og anbefale, at man ser husholdningens økonomi grundigt efter i sømmene, inden man falder for fristelsen til indkassere gevinsten ved et variabelt forrentet lån. Den lange rente er også forholdsvist billig for tiden.

Men en lidt overset lånetype kan måske være det kompromis, som redder nattesøvnen for de knap så risikovillige: Et flekslån med afdrag, hvor løbetiden også er variabel. Det vil sige, at man afdrager mere på lånet, mens renten er lav for dermed at skære restløbetiden ned. Når renten stiger, afdrager man mindre og skubber udløbstdatoen lidt frem i tid.

"Når man nævner realkreditlån, tænker man løbetid på 30 år. Men det er ikke en naturlov, at det skal være sådan, selvom det er det råd, du som standard får i en bank," siger Søren Meldgaard, økonomisk rådgiver og partner i Uvildige.dk.

Hvis man betaler den samme ydelse, som hvis man havde et 30-årigt obligationslån, men i stedet bruger pengene på et rentetilpasningslån, kan man skære syv år af løbetiden og samtidig skære 20.000 kroner af restgælden pr. million det første år, forklarer Søren Meldgaard.

Lånet afdrages hurtigere

For tiden er det kun RealkreditDanmark, der markedsfører det såkaldte FlexLån med variabel løbetid, hvor det er løbetiden, som varierer og ikke den månedlige ydelse.

Det er kun, hvis renten på flexlån stiger markant – fra det nuværende niveau på godt to procent til syv procent – at låntagerne må op med flere penge om måneden i afdrag. For løbetiden må ikke overstige 30 år.

»Lånet er især godt for de folk, som har en tendens til at bruge de penge, man sparer på at have et variabelt forrentet lån i stedet for at spare dem op. Dette lån tvinger folk til at afdrage hurtigere på lånet,« har økonomisk rådgiver Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg tidligere forklaret til Dinepenge.dk.

Ikke mere "sikkert"

"Risikoen er som udgangspunkt den samme som på et almindeligt flekslån. Men eftersom løbetiden er kortere, og gælden afdrages hurtigere, falder risikoen tilsvarende hurtigere," siger Kim Valentin.

Det er den smarte afdragsprofil der gør lånet attraktivt, mener også rådgiveren fra Uvildige.dk.

"Det farlige ved rentetilpasningslån kan være, at man bruger den besparelse, man får i forhold til et fastforrentet lån, til andre forbrugsgoder som eksempelvis en dyrere bil. Problemet er, at man derved ikke har plads i budgettet, hvis renten stiger og den månedlige ydelse dermed også stiger. Men i denne model minimerer man renteomkostningerne på sine lån og bruger pengene til at afdrage ekstraordinært, så det er både smart og fornuftigt," siger Søren Meldgaard fra Uvildige.dk.