Sommerhusudlejning: Dette skal du huske

Det kan give en god sjat penge at leje et sommerhus ud - men hvad skal du egentlig betale til Skat? Her får du overblikket.

Sommerhus-udlejning Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er nogle dejlige kontanter, der kan suse ind på kontoen, når du udlejer dit sommerhus. Men hvor mange penge må du beholde selv - og hvor meget skal du egentlig aflevere til Skat?

Og kan du bare leje dit sommerhus ud hele året, så du kan tjene så meget som muligt?

Kort sagt er der to måder, hvorpå du kan udleje dit sommerhus. Du kan gøre det privat eller via et udlejningsbureau.

Hvis du udlejer via et bureau, går en procentdel af det, du tjener, til bureauet, som så til gengæld sørger for at udlevere nøgler og rengøre sommerhuset.

Lejer du ud på egen hånd, beholder du pengene selv, men så skal du samtidig selv sørge for alt det praktiske - inklusiv at meddele Skat, hvad du har fået af indtægter.

1) Du får et fradrag, når du udlejer dit sommerhus.

Når du udlejer dit sommerhus via et bureau, får du et bundfradrag på 21.000 kroner, som altså er penge, du må tjene på sommerhusudlejning, før der skal betales skat. Udlejer du privat, er fradraget på 10.500 kroner, fortæller Carlos Lassen, der er direktør hos Feriehusudlejernes Brancheforening, til Ritzau Fokus.

2) Der er to metoder, du kan bruge, når du skal opgøre din skat.

Den regnskabsmæssige metode er en metode, hvor du opgør alle indtægter og omkostninger ved en udlejning, siger han.

»Den benyttes ikke af ret mange, da regnestykket godt kan blive kompliceret,« forklarer Carlos Lassen.

»Den anden metode er en standardmetode, hvor du ud over dit bundfradrag har et fradrag på 40 procent. De 40 procent er et skøn over, hvad du bruger på el, slitage, grundskyld, ejendomsskatter og den slags,« siger Carlos Lassen og fortæller, at du hos Skat kan vælge, hvilken model du vil bruge, men at du ikke kan skifte tilbage, når du først har truffet et valg.

3) Du må ikke leje dit sommerhus ud hele året.

Hvis du opdager, at dit sommerhus er så eftertragtet, at du kunne leje det ud hele året, så pas på - det må du nemlig ikke, forklarer Flemming Jessen, der er fuldmægtig i Erhvervsstyrelsen.

»Udlejningen må ske som supplement til eget brug. Og det er ikke nok, at man bare kommer og pudser vinduerne, når gæsterne er gået. Man skal altså også selv bruge sommerhuset,« siger han.

Hvor ofte du selv skal være i sommerhuset, og hvor mange dage om året, du må leje det ud, er ikke præcist angivet ved lov, men får Erhvervsstyrelsen mistanke om, at du udlejer dit sommerhus med et erhvervsmæssigt formål, så risikerer du at blive politianmeldt.

»Hvis folk ikke har kendt reglerne, så vil vi ofte vejlede dem og få dem rettet ind, så de ikke udlejer så meget igen. Men andre gange er det ude over enhver tvivl, at de vil forsætte med at leje sommerhuset ud for meget - og så bliver vi nødt til at melde det til politiet,« fortæller Flemming Jessen.

Erhvervsstyrelsen henter oplysninger hos Skat og får ofte også anmeldelser fra naboer, der mistænker folk for at udleje deres sommerhus uden selv at bruge det.

Fakta om at udleje sommerhuse:

»Du må højest bruge to sommerhuse til udlejning.«

»De penge, du tjener på at leje et sommerhus ud, er såkaldt kapitalindkomst. Det betyder, at du ikke skal betale arbejdsmarkedsbidrag af pengene.«

»Når du udlejer via et bureau, så indberetter de til Skat, hvor meget du har tjent, efter de har fratrukket fradragene.«

»Hvis du udlejer som privat, skal du huske at oplyse til Skat, hvad du har tjent - ellers betragtes det som skattesvig, og du kan straffes med bøder og fængsel«

»Udlejer du via Airbnb betragtes det som privat udlejning, og dit bundfradrag er derfor på 10.500 kroner.«