Sommerhussalget er kommet op i gear - steg 10 procent i 2016

Det slumrende sommerhusmarked er ved at løsrive sig fra sit lange vinterhi. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der i 2016 blev solgt ti procent flere sommerhuse end i 2015. Og ifølge Boligsiden er der sat ekstra turbo på den tendens i årets første måneder, hvor salget ligger 24 procent over samme periode sidste år.

Dan kongsted, 52 år, har købt sommerhus i Rågeleje ud fra en forventning om, at han med regeringens forslag om at hæve belåningsgrænsen til 75 procent kan tage et tillægslån og nedbringe det dyre lån til banken. Han har primært købt huset for at bruge det og øge sin livskvalitet - ikke for investeringens skyld. Men han tror, at en øget belåningsgrænse vil få priserne til at stige. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Der er omsider forårsstemning på sommerhusmarkedet, som har haft sværere ved at kaste krisens tunge dyne af sig end resten af boligmarkedet. Både salget og priserne har taget et pænt hop op, viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik. Mens der sidste år blev solgt 9,8 procent flere sommerhuse end i 2015, steg priserne på landsplan 5,7 procent fra fjerde kvartal 2015 til fjerde kvartal 2016.

Det er først de seneste to år, at der for alvor er begyndt at komme lidt gang i handlerne igen, selvom salget har været støt stigende siden 2012, skriver Danmarks Statistik. Og ifølge Boligsiden og ejendomsmæglerkæden Home har 2017 budt på en forrygende start for sommerhussalget.

»Der blev solgt godt 80 procent flere sommerhuse de første to måneder af 2017, end der gjorde i samme periode i 2011. Der er altså sket en stor stigning i salget, og endnu flere drømmer om at få fingrene i nøglerne til en af de populære fritidsboliger,« skriver boligprotalen Boligsiden, der melder om en stigning i salget på 24 procent i årets første to måneder sammenlignet med samme periode sidste år.

Ifølge Mads Ellegaard, relationschef i Home, skal vi helt tilbage til 2006 for at overgå salgstallene for januar og februar i år, som hos Home ligger 34 procent foran de to første måneder af 2016.

»Det ser ud til, at sommerhusmarkedet tager et kraftigt sving ind på grusvejen igen efter en årrække ude i grøftekanten. Fremgangen er bredt funderet, men særligt sommerhusmarkedet i Nordsjælland, kendt for Tisvildeleje, Rågeleje og Gilleleje, ligger lunt. Også i det vestlige Sjælland med de store sommerhusområder i Odsherred trækker nye sommerhusejere til i stor stil,« udtaler han i en pressemeddelelse om de nye tal fra Danmarks Statistik.

I Vestjylland og Nordjylland er der ligeledes solgt en del flere sommerhuse i år, påpeger Home.

»Sommerhusmarkedet er gået støt frem de seneste år, men endnu ikke i samme takt som lejlighederne og villaerne. Sommerhusene kan få det afgørende comeback i år,« siger Mads Ellegaard med henvisning til, at er flere tiltag undervejs, der kan være med til at gøre det mere attraktivt at være sommerhusejer.

Blandt andet er der billigere finansiering på vej, da regeringen vil øge belåningsgrænsen for realkreditlån fra de nuværende 60 procent af sommerhusets værdi til 75 procent.

Samtidig er der et forslag i spil om, at pensionister skal have mulighed for at bebo et sommerhus hele året efter blot et års ejerskab mod de nuværende otte år, ligesom der åbnes for, at sommerhuse kan benyttes i 34 uger om året i stedet for de nuværende 26 uger. Endelig ønsker regeringen at hæve bundfradraget fra 21.400 kr. til 26.000 kr. om året ved udlejning gennem bureau.»Der er pt. over 13.000 sommerhuse til salg, og det store udbud vil fortsat lægge en dæmper på prisudviklingen på landsplan, men der vil være lokale og regionale forskelle, hvor sommerhusudbuddet passer bedre med efterspørgslen fra køberne og dermed oplever større prisstigninger,« påpeger Mads Ellegaard.