Sommerhuspriserne stiger i hele landet - men særligt i et område er der kommet gang i salget

Det har længe været boligkøbernes sidstevalg, når opsparing skulle sættes i fast ejendom.

Arkivfoto: Iris. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sommerhusmarkedet har nemlig i flere år stået alene tilbage, mens lejligheds- og husmarkedet er blevet valgt til med dertilhørende prisstigninger og faldende salgstider. Men noget tyder på, at køberne i år har fået øjnene op for - eller plads i økonomien til - en ekstra bolig ved strand, skov eller sennepsmarker.

For i alle de fem danske regioner har priserne taget et nøk op sammenlignet med sidste år, viser en opgørelse fra den uafhængige boligportal Boliga.*

Det er altså blevet dyrere at købe sig et weekend-helle. Noget, som boligøkonom Morten Skak fra Syddansk Universitet tilskriver bedringen i dansk økonomi:

»Sommerhusmarkedet har ligger underdrejet noget længere end det generelle marked, men i takt med at økonomien har bedret sig, er efterspørgslen efter sommerhuse også steget. Der kommer altså flere og flere handler, og det giver efterhånden også stigende priser«, siger han.

Kongernes Nordsjælland

Køberne har altså måtte finde et par hundrede kroner mere til hver kvadratmeter, end dem der købte i 2016. Sidste år kostede en kvadratmeter i Region Syddanmark 15.938 kroner, mens den i år har været oppe på 16.420 kroner.

Det gør regionen til landets næstdyreste. For det er ifølge Boliga i Region Hovedstaden, at det er dyrest at købe en feriebolig.

Her er gennemsnitsprisen steget med 911 kroner på et år, så man har skullet betale 18.516 kroner for hver en lille firkant i boligen.

Og det er da også i den region, man finder de dyreste sommerhusområder: Hornbæk og Tisvildeleje.

Sidstnævnte er også den ferieby, det har gået hurtigst med at finde den rette køber. 131 dage har det taget at sælge et sommerhus, mens de to nærtbeliggende byer Græsted og Vejby har de næsthurtigste salgstider.

Det hænger sammen med, at der generelt har været opsving i hovedstadsområdet:

»Det er den region, der generelt har haft den bedste økonomiske udvikling med stigende priser, og det er også slået igennem på sommerhusmarkedet. Samtidig er området langs nordkysten og over mod Isefjorden steder, der traditionelt har været en stor efterspørgsel efter«, siger Morten Skak.

Det billigste sted at købe sommerhus har været i Region Nordjylland. Her er kvadratmeterprisen i 1. halvår på 12.976 - 400 kroner mere end i samme periode sidste år.

Her kan du se, hvor hurtigt sommerhusene blev solgt i din by: https://goo.gl/7kRg16

Her kan du se, hvor dyre sommerhusene var i din by: https://goo.gl/9XrGNW

* Boliga har opgjort salgstid og salgskvadratmeterpris på fritidshuse på landsplan, regionsniveau og postnummer. Opgørelsen er lavet på 1. halvår 2017-2008.