Sommerhuse skal koste mindre end én million

Der er 30 procent flere sommerhuse til salg lige nu end for et år siden.

Lige nu er der over 3.000 sommerhus til salg til en pris mellem en halv og en hel million kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et sommerhus ved stranden, skoven, sandet og vandet skal helst ned under én million kroner, før danskerne vil bruge penge på det. Det viser en ny undersøgelse, og tæt ved halvdelen af alle de fritidshuse, der er solgt over det sidste år, har da også kostet mindre end den runde million.

Det er ejendomsmæglerkæden Home, som har spurgt 720 familier, der er på udkig efter nye bolig, hvordan de ser på sommerhuse lige nu. Fire ud af ti af disse personer drømmer om et fritidshus, og har planer om at købe et hus til mellem en halv og en hel million kroner, hvis de kan finde det rette, viser undersøgelsen.

Mulighederne for at finde et meget billigt sommerhus er dog ikke specielt gode. Lige nu er der tæt ved 11.000 sommerhuse til salg i Danmark. Heraf koster bare 252 under en halv million kroner. Bedre chancer er der i kategorien af huse fra en halv til én million kroner. Dem er der godt 3.300 af på salgshylderne.

28 procent af de potentielle sommerhuskøbere vil smide yderligere en halv million kroner oven i – og altså købe et hus til mellem én og 1,5 millioner kroner. Her er der 3.000 muligheder på markedet. Kun godt seks procent er villige til at købe for op til to millioner kroner, selv om der er knap 2100 huse til salg.

Endnu sværere ser det ud for sælgerne af huse til over to millioner kroner, for dem er der tæt på 2.200 af på markedet lige nu – det svarer til hvert femte sommerhus, som er til salg. Men kun to procent af alle, der kigger efter et feriehus, kan eller vil betale mere end to millioner kroner for huset.

Michael Dalsager, der er kommunikationskonsulent hos Home siger, at svarene i undersøgelsen passer meget godt med den aktuelle situation på markedet for sommerhuse.

»Det er i høj grad billige sommerhuse, der trækker købere til. Helt præcist 49 procent af alle huse, som vi har solgt på landsplan i år, har koster under en million kroner. Markedet rykker sig langsomt til det bedre, som krisen kommer på afstand, men det ændrer ikke ved, at markedet for dyre huse har det meget svært,« siger Michael Dalsager.

Undersøgelsen er således umiddelbart en dårlig nyhed for sælgere af dyre sommerhuse. Langt de fleste søger således kun efter billige huse. Men under en boligjagt sker det ofte, at kravene til hus og pris rykker sig opad, når folk først begynder at finde ud af, hvad kvalitet koster. Sommerhusmarkedet står dog foran den store udfordring, at der lige nu på landsplan er godt 30 procent flere huse til salg end for et halvt år siden.