Sommerhuse på Sjælland falder mest i pris

De sjællandske sommerhuse falder mere i pris end andre steder i landet. Nogle sælgere er efterhånden desperate efter at komme af med deres sommerhus, så for køberne er der mulighed for en god forretning i øjeblikket.

Mange sælgere er godt klar over, at køber forventer et stort afslag, og det er grunden til, at de beholder den høje udbudspris. Så er der noget at forhandle med. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens priserne på sommerhuse på landsplan er steget 1,5 procent det seneste år, er det modsatte tilfældet på Sjælland. Især har sommerhusejerne på Vest- og Sydsjælland været gode til at sænke udbudsprisen, men også i Nordsjælland og på den vestlige del af øen er der skåret mærkbare lunser af priserne.

På Sjællands Odde og Vestsjælland er udbudspriser på sommerhuse faldet med ti procent det seneste år, på Lolland og Falster er prisen sænket med gennemsnitlig otte procent, mens de ofte dyre sommerhuse i Nordsjælland kun er sat to procent ned i pris i gennemsnit.

At de vest- og sydsjællandske sommerhusejere er bedre til at sænke prisen, betyder, at de får solgt deres sommerhuse hurtigere:

»Det er især de billige sommerhuse, der er efterspørgsel på,« siger kommunikationschef i Home, Niels. H. Carstensen.

Eksempelvis sælger ejendomsmæglerne langt flere sommerhuse i Gilleleje end i Hornbæk, hvor samme type sommerhus med samme afstand til stranden er meget dyrere. Hos kollegerne i EDC er meldingen den samme:

»Et godt familiesommerhus med omkring seks sovepladser til under en million kroner – gerne sortmalet med hvide vinduer – så har du en meget salgbar vare, der ikke får lov til at samle støv på hylderne,« siger EDCs kommunikationschef, Jan Nordmann.

De mest hotte sommerhusområder i øjeblikket – altså der, hvor ejendomsmæglerne sælger fleste huse – er Odsherred på Nordvestsjælland, Marienlyst på Falster og Kramnitze på Lolland. Samtidig sælges der også en del sommerhuse fra Gilleleje over mod Hundested på Nordsjælland.

Billige sommerhuse på de ellers normalt dyre adresser i Nordsjælland rives væk og er kun til til salg ganske få dage. Dem er der kommet flere af det seneste år, hvilket forklarer, hvorfor den gennemsnitlige udbudstid i dette område er faldet fra gennemsnitlig 330 til 296 dage.
Noget at forhandle med
 
At det netop er på Sjælland, at sommerhuspriserne falder mest, kan forklares med, at det også var her, at priserne steg mest – inden finans-, bolig- og den samfundsøkonomiske krise brød ud.

»Samtidig er jyske sommerhusejere væsentlig bedre til at leje huset ud. Det giver nogle kroner i kassen, og gør det mindre presserende at få det solgt,« siger Homes kommunikationschef, Niels H. Carstensen.

Både Home og EDC melder om sælgere, der efterhånden har haft deres sommerhuse til salg så længe, at det er muligt for køber at trykke dem på maven – indimellem ganske hårdt – og forhandle prisen ganske langt ned.

Mange sælgere er godt klar over, at køber forventer et stort afslag, og det er grunden til, at de beholder den høje udbudspris. Så er der noget at forhandle med.

Realkreditrådet har netop offentliggjort de seneste tal for udviklingen på boligmarkedet, og de viser, at der på landsplan nu er 10.668 sommerhuse til salg. Det er meget tæt på den hidtidige rekord fra august 2008 på 10.720 sommerhuse.

Det tolker Realkreditrådet i positiv retning:

»At flere sætter deres sommerhus til salg vidner om en spirende optimisme. Folk føler, at sandsynligheden for at få solgt er større nu end tidligere,« siger Jan Knøsgaard, vicedirektør i Realkreditrådet.

At vi nærmer os all time high i antallet af sommerhuse til salg, hænger formentlig også sammen med, at en del danskere er blevet ramt af den økonomiske krise. Arbejdsløshedskøen er blevet dobbelt så lang, og de nytilkomne i køen, som har et sommerhus, har behov for at skære ned på de faste udgifter.