Sommerhuse oversvømmer boligmarkedet

Boligjagten skydes bedst i gang foran computeren, hvor man i ro og mag kan danne sig et overblik over udbuddet af huse, lejligheder og sommerhuse til salg.

Boligjagten skydes bedst i gang foran computeren, hvor man i ro og mag kan danne sig et overblik over udbuddet af huse, lejligheder og sommerhuse til salg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Men er det et nyt feriefristed, du søger efter, har du umiddelbart gode muligheder for at finde det helt rigtige hus.

For selvom fritidshuse kun udgør 12 procent af den samlede danske boligmasse bestående af villaer, rækkehuse, sommerhuse og lejligheder registreret i BBR-registeret (register over samtlige ejerboliger i Danmark), var 21 procent af de udbudte boliger i februar 2017 af netop af denne slags. Det viser en opgørelse fra boligsiden Boliga.*

- Der er en overrepræsentation af sommerhuse på markedet, fordi antallet af sommerhuskøbere faldt drastisk efter finanskrisen. Det har betydet, at markedet har været stivfrossent i en del år, og derfor er der blevet opbygget en stor pukkel af udbudte fritidshuse. Selvom der har været lidt bedre takter i 2016, er der stadig langt op til salgstallene før finanskrisen, siger Boliga-direktør Frederik Rovsing.

Den procentvise andel af sommerhuse til salg er svagt stigende. Sidste år udgjorde fritidsboliger således 20 procent af markedet for udbudte ejerboliger, mens det i 2012 udgjorde 18 procent.

De stabile lejligheder

En boligtype, der til gengæld holder kadencen og ikke er udsat for de store udsving, er ejerlejligheder.

I 2017 var 12 procent af de udbudte boliger af denne slags - ganske som i 2016, 2014 og 2013. Mens den i 2015 var op mod 11 procent.

Ser man på BBR-fordelingen er der en anelse flere registrerede ejerlejligheder. Nemlig 14 procent.

Når det kommer til villaer tegner de sig i BBR-registeret for 64 procent af den samlede boligmasse på de udvalgte boligtyper, mens de udgør 62 procent af de udbudte boliger på markedet i 2017, skriver Boliga.

Det er et procentpoint lavere end i 2016, hvor det var 63 procent, mens det tidligere har ligget stabilt på de 64 procent.

Se alle sommerhuse til salg her.

* Boliga har opgjort fordelingen mellem boligtyperne ejerlejlighed, fritidshus, rækkehus og villa i BBR-registret og i de udbudte boliger af samme type den 8. februar i årene 2016 til 2012.