Sommerhuse lejes ud som aldrig før

Sommerhuse ude ved havet og klitterne lejes mere ud end nogensinde, og det gør det mere interessant at købe et fritidshus end før. Påsken er også højsæson for alle, der jagter en ny feriebolig.

Sommerhus, ved Vesterhavet, Lønstrup Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard

2014 blev et rekordår for sommerhusudlejningen i Danmark. Mere end en halv million, eller mere præcist 557.542 ferieuger, blev sidste år udlejet, og så mange ferieuger er aldrig tidligere blevet udlejet herhjemme på et enkelt år.

Det viser tal fra Danmarks Statistik og meget tyder på, at rekorden kan blive overgået i år.

Antallet er bookede ferieuger er i dag allerede 13.200 højere end på samme tid sidste år, hvilket svarer til en stigning på seks procent.

Udsigten til stigende udlejningsaktivitet vil være positivt for sommerhusmarkedet, da øget udlejningspotentiale øger sommerhusets værdi.

»Udlejning af et sommerhus kan dække udgifterne til huset helt eller delvist. Det skyldes ikke mindst en gunstig beskatning af lejeindtægterne, men det er i den forbindelse vigtigt at overveje, om husets indretning, faciliteter og beliggenhed gør det attraktivt på udlejningsmarkedet,« siger Johan Juul-Jensen, der er forbrugerøkonom hos Nykredit.

»Man skal desuden huske på, at de højeste lejeindtægter ofte opnås i de uger, hvor man selv ønsker at kunne bruge sommerhuset, og at udlejning slider på sommerhuset,« siger Johan Juul-Jensen.

Hvis man overvejer at købe sommerhus, er der meget, der taler for, at det er et godt tidspunkt nu, vurderer Nykredit.

Sammenlignet med før finanskrisen er udvalget af sommerhuse mere end dobbelt så stort, og priserne er 25 procent lavere. Kombineret med en historisk lav rente kan man i øjeblikket få opfyldt drømmen om et sommerhus til en lav månedlig ydelse.

»Hvis man går med købstanker, er det dog vigtigt at huske, at det ikke kun handler om, hvad sommerhuset koster at købe, men også om, hvad det koster at eje og bruge, fremhæver Johan Juul-Jensen.