Sommerhuse falder endnu mere i pris

Det er for tidligt at slå til og købe et sommerhus, hvis du ønsker at gøre en god forretning og undgå tab. Priserne skal ifølge cheføkonom yderligere 20 procent ned.

Foto: SCANPIX.
Læs mere
Fold sammen

Sidder du indespærret sammen med familien i en mørk lejlighed i en større by og har lyst til lys, vand og frisk luft, bør du ikke holde dig tilbage med at købe et nyt sommerhus, hvis du har råd. Priserne er faldet, og der er nu mere end 10.000 fritidshuse til salg i Danmark. Da der samtidig er langt mellem køberne, er mange sælgere villige til at forhandle om prisen.

Hvis du omvendt ser sommerhuset som et investeringsobjekt, skal du holde nallerne langt væk, for prisen falder ifølge en cheføkonom yderligere 15-20 procent.

At sommerhusene er faldet mindre end lejligheder og huse skyldes først og fremmest, at den samfundsøkonomiske krise hidtil har ramt meget få danskere. Godt nok er antallet af arbejdsløse vokset fra 46.600 fuldtidspersoner sidste sommer til omkring 100.000 – altså en fordobling. Men danskere, som fortsat er i arbejde – langt de fleste – har en bedre økonomi i dag end for et år siden på grund af skattelettelser, lønstigninger og udbetaling af SP-penge.

Derfor har danskerne stædigt holdt fast i en høj udbudspris, fordi et salg ikke har været tvingende nødvendigt. Men det kan hurtigt ændre sig:

»Der gik lidt tid, før krisen sådan rigtigt ramte ude i de danske hjem, men da der først kom fart i fyringerne, og der pludselig var folk i ens egen omgangskreds eller måske endda én selv, som blev ramt, faldt salgspriser på sommerhuse med det samme,« siger Handelsbankens cheføkonom, Jes Asmussen.

Han henviser til, at sommerhuspriserne blev banket ni procent ned alene i første kvartal i år i forhold til fjerde kvartal sidste år. Og her er tale om salgspriserne og ikke udbudspriserne.

Langt til bunden

Alt tyder ifølge Handelsbankens cheføkonom på, at salgspriserne fortsætter nedad resten af året og næste år med. Først når priserne er faldet 35 til 40 procent i forhold til toppen af tredje kvartal 2007, forventes bunden at være nået.

At prisen på et sommerhus fortsat er alt for høj, vidner den markante forskel mellem udbuds- og salgsprisen om. Den gennemsnitlige udbudspris i juni var ifølge nye tal fra Realkreditrådet 20.727 kroner per kvadratmeter – godt en million kroner for et sommerhus på 50 kvadratmeter. Men faktiske handelspriser på 16.500 kroner i gennemsnit på landsplan i første kvartal, som forventes at være faldet yderligere, vidner om, at sælgerne må skære meget af salgsprisen, før køberne slår til.

Få tvunget til salg

Og for at lokke flere købere til truget skal der skæres endnu dybere:
»Det lave antal handler – 630 i første kvartal i år – og flere end 10.000 sommerhuse til salg –  fortæller i et klart sprog historien om, at køberne ikke er villige til at betale de nuværende priser,« siger Jes Asmussen.

Ejendomsmæglerne er enige i, at sommerhuspriserne skal længere ned:

»Sommerhusmarkedet har i lang tid været resistent over for prisfald, men vi ser nu en tendens til, at nogle – især folk, som har købt sommerhuse i spekulations- eller investeringsøjemed – er nødt til at sælge, og det presser prisen ned,« siger Dansk Ejendomsmæglerforenings (DE) formand, Steen Winther-Petersen.

Han siger, at blandt de 11 procent af danskerne som har et sommerhus, er det kun er en lille del, som i øjeblikket er tvunget til at sælge. Udover de føromtalte spekulanter, som så en sikker investering i at købe et antal sommerhuse med videresalg for øje, drejer det sig især om folk, som mister deres arbejde.
Resten har ifølge Steen Winther-Petersen råd til at beholde sommerhuset og ønsker derfor ikke at sælge til en lav pris. Ellers bor de i lejlighed og ønsker at bevare sommerhuset for fortsat at få frisk luft og jord under neglene.

Og sådan bør det også være for kommende sommerhusejere:

»Køb sommerhuset, hvis du vil bruge det. Muligheden for at gøre en god handel er til stede i øjeblikket, fordi udbuddet er stort,« siger Steen Winther-Petersen.