Sommerhus-køberne er blevet mere kræsne

Det er i stigende grad sommerhuse i bedre stand, som bliver solgt, viser nye tal. Faldefærdige og gamle fritidshuse, der skal ofres store summer på, er der omvendt mindre interesse for.

Foto: Henning Bagger.
Læs mere
Fold sammen


Flere købere går efter et fritidshus i god stand – nogle har tilmed langsigtede planer om at bo i huset hele året.
Sommerhuskøberne er blevet mere kvalitetsbevidste. De tager i høj grad fornuften med ud på fremvisning i sommerlandet. Det viser en opgørelse fra ejendomsmæglerkæden Home.

Når et sommerhus skal sælges, giver Home-mæglerne en vurdering af boligens stand – god, middel, dårlig, og i 2009, året efter finanskrisens udbrud, fik 49 procent af alle sommerhuse stemplet »god stand.« I 2014 er andelen af solgte huse i ’god stand’ steget til 55 procent.

Ifølge relationschef i Home Mads Ellegaard dokumenterer tallene en tydelig tendens:

»Sommerhuskøberne går i stigende grad efter fritidshuse i god stand, blandt andet fordi de fleste gerne vil kunne bruge deres fritidshus i weekender og ferier hele året,« siger han.

Den større interesse efter bedre fritidshuse kan hænge sammen med, at sommerhuspriserne er faldet op mod 25 procent siden toppen i 2007 og med over 100.000 kroner i løbet af de seneste år, så et gennemsnitshus på 75 kvadratmeter solgt i 2014 kostede lige over én million kroner mod godt 1,1 million kroner i 2009.

»Det giver, sammen med en meget lav rente, køberne råd til et lidt bedre hus for det samme budget eller mindre,« siger Home-chefen.

Han oplyser, at det både er øst og vest for Storebælt, at ejendomsmæglerne mærker, at køberne i høj grad har fornuften med ud på fremvisninger i sommerlandet.

»Køberne er mere opmærksomme på sommerhusenes tilstand og isolering end tidligere,« siger Mads Ellegaard.

En væsentlig årsag til, at der sælges flere huse med »god stand rating« er sandsynligvis også, at et stigende antal købere på længere sigt planlægger at bruge sommerhuset til helårsbeboelse.

Antallet af seniorer, som er sunde og raske og  i fuldt vigør, er på vej op, og mange af dem har planer om at bo hele årets i huset, når de pensioneres.

De går efter sommerhuse i god kvalitet med god komfort, der er velisolerede - eller kan efterisoleres - og gerne har plads til besøg af familie og venner.

Der er ikke krav om, at der skal udarbejdes et energimærke ved salg af sommerhuse, hvilket betyder, at mæglernes vurdering af sommerhusets stand er den bedste indikator for kvaliteten og brugsværdien af de huse, der sælges.

Antallet af sommerhuse i »middel stand« har i perioden udgjort 39 til 45 procent af de solgte huse, mens seks til ni procent af sommerhusene er vurderet som værende i »dårlig stand.«