Sommerferie er højsæson for brug af kontanter

Danskerne vil gerne have kontanter med på ferie, og derfor stiger danskernes forbrug af kontanter med 20 pct. i juli. Rigtigt mange steder i udlandet kan man ikke bruge kort, og det er superærgerligt pludselig at stå uden penge, fremhæver privatøkonom.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Lea Meilandt Mathiesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det koster at penge at holde ferie, og danskernes brug af kontanter vokser hen over sommeren. Danskere fra 35 år til 64 år hæver 20 pct. hæver næsten 20 pct. flere kontanter i juli.
Det svarer til, at danskerne i gennemsnit hæver 500 kr. mere i juli i forhold til august. Det er Danske Bank, der har været inde og se på danskernes brug af kontanter.

Resultaterne viser, at sommerferien er højsæson for brug af kontanter.  Privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen mener, at det skyldes, at mange gerne vil have nogle rede penge med på ferien. De er rare at have i pungen.

»Jeg tror, at det er fordi mange af os går ned i banken og hæver kontanter. Ferie går ofte derhen, hvor man ikke er sikker på, at kunne bruge sit kort,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

»I Danmark kan man bruge kortet alle steder, men sådan er det ikke i mange andre lande. Hellere ikke nødvendigvis i de andre europæiske lande. Derfor tager mange kontanter med på ferien, for det er superærgerligt at stå uden penge,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Det er dog langt fra alle, der har lidt ekstra travlt med at bruge kontanter i ferien. De ældre over 65 år har en tendens et større kontantforbrug op i december.

»Det peger på, at danskere over 65 år bruger kontanter i stor stil i julehandlen, mens personer under 65 år køber julegaver med betalingskort,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk Morten Bruun Pedersen fremhæver, at der er både fordele og ulemper ved at have kontanter med på ferie.

»Hvis man har kontanter med, så er fordelen, at man i langt højere grad kan styre sit forbrug. Man kan se, hvornår pungen er tom, og der er ikke nogen gebyrer ved brug af kontanter, siger Morten Bruun Pedersen.

»Men der er også nogle ulemper. Hvis man taber pengene, er de tabt. Der er ikke nogen erstatning. Og hvis du vil have styr på, hvad du har brugt pengene til, er du nødt til at gemme kvitteringerne. Det er nogle af ulemperne,« siger Morten Bruun Pedersen.