Solid bremse på andelsboliger som forældrekøb

Ny afgørelse fra Skatterådet gør, at det bliver dyrere at bruge en andelsbolig som forældrekøb, fordi forældre ikke kan benytte virksomhedsordningen - forældre, der allerede har gjort det, risikerer et skattesmæk.

Ny afgørelse fra Skatterådet gør det dyrere at bruge andelslejligheder som forældrekøb. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
En solid bremse på brugen af andelsboliger til forældrekøbet. Det er resultatet af en nye afgørelse fra Skatterådet, der siger nej til, at udlejning af andelsboliger kan indgå i den såkaldte virksomhedsordning.

Familier, som allerede har gjort det, risikerer et skattesmæk, fremhæver revisor.

Virksomhedsordningen bliver brugt af langt de fleste, som har købt ejerlejlighed som forældrekøb, fordi den giver fuldt rentefradrag, når købet af lejligheden skal finansieres. Og det er et afgørende element for at få økonomien i et forældrekøb til at hænge sammen.

Men med afgørelsen fra Skatterådet gælder den mulighed ikke, hvis man bruger en andelslejlighed til forældrekøbet. Det udelukker ikke køb af andelsbolig som forældrekøb, men det vil gøre det dyrere.

For hver gang man låner en million kroner vil forældrekøbet på den måde koste 10.000 kroner. mere i skat om året, hvis man har et fastforrentet lån.

Både revisorer og ejendomsmægler understreger, at afgørelsen fra Skatterådet er meget vigtig.

”De fleste forældre tænker ikke på, om det er en andels- eller ejerlejlighed, de køber, men det skal forældrene gøre fremover," siger partner i PwC, Søren Bech.

"På den korte bane betyder afgørelsen en højere skat ved forældrekøb af en andelslejlighed. På længere sigt vil den komme til at betyde en del mere, når renten begynder at stige,” siger Søren Bech.

Han påpeger, at forældre, der allerede har købt en andelslejlighed til deres børn, risikerer at få en efterregning fra Skat, hvis de har brugt virksomhedsskatteordningen.

Indehaver af mæglerkæden Andelsbutikken Martin Østengaard påpeger, at det er mere undtagelsen end reglen, at andelslejligheder bruges til forældrekøb. I de fleste foreninger står det i vedtægterne, at lejligheden ikke må udlejes, og derved kan forældrekøb ikke umiddelbart bruges.

Men der findes et alternativ, hvor barnet selv køber andelsboligen via et ”forældrelån”, fremhæver Martin Østengaard.

Ved at yde barnet et såkaldt anfordringslån får barnet mulighed for at låne både rente- og afdragsfrit af forældrene til køb af andelsboligen. Den fremgangsmåde ændrer den nye afgørelse fra Skat ikke på, siger Martin Østengaard.