Snyd ikke dig selv for fradrag

Blind tillid til Skats elektroniske årsopgørelse kan koste dig dyrt. Fristen er nær.

Den elektroniske selvangivelse og de automatiske indberetninger har gjort skatten lettere at beregne end i Dirch Passers dage - men du skal selv tjekke, at skatten er korrekt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Olaf Ibsen/Scanpix

Skat får jo alligevel det hele at vide. Sådan er der efter alt at dømme mange danskere, der tænker. I hvert fald har 200.000 færre tilføjet ændringer til selvangivelsen i forhold til sidste år, oplyser Kalus Østergaard Jensen, kontorchef i Skat, til 24timer.

Men det kan blive en dyr affære uden videre at stole på, at din arbejdsgiver, din a-kasse og andre indberetter dine oplysninger korrekt. Desuden er der stadig en række fradrag, som du selv skal anføre på selvangivelsen.

»I gamle dage var man pisket til at gå alt igennem selv. Nu ved Skat det hele på forhånd, og det får mange til at tænke, at det ikke er nødvendigt at tjekke efter,« siger Hans-Egon Kolding til 24timer. Han har i 15 år rådgivet danskerne om skatteforhold som redaktør på bogen ‘Snyd ikke dem selv i skat’.

»Det er en falsk tryghed. Bare fordi det hele er blevet smartere, er der garanteret ikke færre fejl,« siger Hans-Egon Kolding.

Skat mener ellers, at mange færre rettelser skyldes langt færre fejl ide automatiske indberetninger, men det er ikke automatisk tilfældet, mener Rolf Molich, der er ekstern lektor på DTU og har forsket i digital brugervenlighed.

»Selvfølgelig skal Skat mene, at de færre indberetninger skyldes mere korrekte selvangivelser, men det er mindst lige så plausibelt at tro, at flere dropper indberetningen på grund af den elektroniske selvangivelse,« siger Rolf Molich til 24timer.

Skatteminister Kristian Jensen er da også enig med de økonomiske rådgivere, som 24timer har talt med, i, at man selv har ansvaret for sin egen skat.

"Jeg vil på det kraftigste opfordre alle skatteydere til fortsat at tjekke deres årsopgørelse. Der er færre og færre fejl og mange flere ting, vi ved, men selvfølgelig er der stadig ting, der er ukorrekte," siger Kristian Jensen.

Fristen for at ændre årsopgørelsen på www.skat.dk er søndag 3. maj. Ellers risikerer du at snyde dig selv.

Det skal du selv huske:

  • Tjek at løn, renteudgifter, a-kasse bidrag med mere er korrekt indberettet.
  • Husk at oplyse fradrag for underholdsbidrag og/eller børnebidrag, hvis du er skilt.
  • Tjek at dit befordringsfradrag er rigtigt beregnet - hvis du ikke selv skal angive fradraget.
  • Husk at oplyse indtægter fra for eksempel udlejning af sommerhus og anden indkomst, som SKat ikke i første omgang har kendskab til. Det gælder for eksempel også udenlandske aktier, der ikke er i dansk depot, og husk også ejendomsværdiskat af udenlandske ejendomme.

Læs også: Her falder skattefars hammer i år