Småt er ikke altid godt: Disse boliger falder mest i pris

Når det kommer til prisregulering, er der et tydeligt skel. Ejerlejligheder og rækkehuse bliver justeret væsentligt mindre end villaer, landejendomme og sommerhuse.

Arkivfoto: Rækkehuse i Frederiksværk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Mægleren planter sit skilt solidt i forhaven, og der er blevet aftalt en pris, som huset skal koste. Men er dit hus lidt klejnt, er prisen nok sat for højt fra start.

Villaer og fritidshuse på mindre end 50 kvadratmeter falder nemlig mere i udbudspris end andre boliger.

Faktisk har de små huse og sommerhuse et gennemsnitligt prisfald på cirka fem procent, hvilket er højere end deres husfæller med et større bruttoareal - og generelt mere end rækkehuse og ejerlejligheder.

Det viser nye tal, som Boliga har opgjort.*

Største fald

Altså kommer sælgerne her til at regulere mere på cifrene, end dem med mere plads eller med naboer klods op ad væggen. Og når danskerne fravælger de mindre boliger, skyldes det, at der er mulighed for at vælge huse og lejligheder med mere plads:

»Vi er generelt blevet rigere, og derfor har vi også råd til mere. Typisk er nyt byggeri også større end ældre. Der er altså færre, som efterspørger de mindre boliger,« siger boligøkonom Morten Skak fra Syddansk Universitet til Boliga.

Der er dog en anden gruppe sælgere, der rammer mere forbi prisen: De mest optimistiske udbudspriser bliver nemlig sat på landejendomme, der er mellem 50 -100 kvadratmeter.

Her er det gennemsnitlige fald på 6,8 procent. En procentsats, der sikrer denne type en førstepladsen over de største nedjusteringer, skriver Boliga.

Skarpe udbudspriser

De laveste prisnedsættelser finder man derimod på ejerlejligheder og rækkehuse - og det næsten uagtet størrelsen på boligen.

Allerbedst ser det ud for ejerlejligheder mellem 150 og 200 kvadratmeter. Ikke engang en enkelt lille procent er de i alt blevet nedsat med. Der er nemlig kun en gennemsnitlig prisnedsættelse på 0,8 procent.

»Ejerlejligheder ligger typisk i områder, der er blevet meget populære. Så de lavere prisnedsættelser afspejler udbud og efterspørgsel,« siger Morten Skak.

Og ingen rækkehuse og ejerlejligheder - om de er små eller store - er i gennemsnit blevet justeret mere end to procent.

Her kan du se alle de gennemsnitlige prisfald.

* Kombinationer af boligtype og størrelse med mere end 30 boliger til salg er med på listen. Statistikken er baseret på boliger til salg nu og her. Prisfaldet er altså et udtryk for det gennemsnitlige fald i udbudspris for alle boliger i hver kategori.