Små gaver på jobbet kan give skattesmæk

Mange tusinde lønmodtagere kan få sig en grim oplevelse, fordi deres arbejdsgivere fremover skal indberette alle skattepligtige personalegoder til Skat, fremhæver en række revisorer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Personalegoder er en rar ting for de fleste, men fremover kan en række af goderne blive efterfulgt af en ubehagelig påmindelse fra Skat. Små gaver på jobbet kan nemlig give et skattesmæk.

Det gælder eksempelvis, hvis man får en gave fra kunstforeningen eller vinklubben på ens arbejdsplads. Hvis ens arbejdsgiver betaler tilskud til foreningerne, er gaverne skattepligtige for den enkelte lønmodtager.

Sådan lyder det fra en række revisorer, som Business Søndag har talt med.

Meldingen kommer, fordi arbejdsgiverne ifølge en ny bekendtgørelse fremover skal indberette alle skattepligtige personalegoder til Skat.

Hidtil har det været den enkelte lønmodtager selv, der skulle fortælle Skat, hvis vedkommende fik nogle personalegoder, der skulle betales skat af. Men sådan er det ikke længere.

»Det er nok de færreste, der er opmærksomme på, at der er stor risiko for, at man kan være skattepligtig af en række ydelser, som man får via en personaleforening på arbejdspladsen,« siger statsautoriserede revisor i Deloitte Niels Sonne.

»Hvis man vinder et stk. kunst fra kunstforeningen på arbejdspladsen, er det skattepligtigt, hvis ens arbejdsgiver har givet tilskud til foreningen. Det samme gælder, hvis man får betalt et individuelt gebyr til et motionsløb,« siger Niels Sonne, der fremhæver, at der stadig er en lang række personalegoder, der ikke skal betales skat af.

»Et firmaarrangement, hvor alle medarbejdere kan deltage og rigtigt mange rent faktisk gør det, skal som udgangspunkt ikke beskattes. Men er det kun en begrænset gruppe medarbejdere, som deltager i aktiviteter, vil det formentlig have privat karakter og dermed være skattepligtigt,« siger Niels Sonne.

Hele listen skal granskes

Udover Deloitte har Business Søndag talt med revisorer i PricewaterhouseCoopers og BDO Scanrevision. De understreger alle, at skattereglerne for personalegoder ikke er ændret.

Det nye er, at virksomhederne har pligt til at fortælle Skat om dem. Tidligere var der en positivliste med ting, som arbejdsgiverne skulle indberette, mens øvrige goder, der skulle betales skat af, skulle indberettes af medarbejderen selv.

Fra 1. januar i år er reglerne vendt rundt, så alt skal indberettes af virksomhederne medmindre goderne direkte står på listen over undtagelser.

Niels Sonne påpeger, at det blandt andet i IT- og vidensvirksomheder er meget udbredt med en bred vifte af personalegoder, og arbejdsgiverne skal til at gå hele listen igennem for at se, hvad der skal indberettes til Skat.

Partner i PricewaterhouseCoopers Claus Høegh-Jensen er enig. Han er ikke i tvivl om, at mange lønmodtagere vil få sig en overraskelse.

»Den middag eller den iPod, man får fra sin arbejdsgiver, er skattepligtig. Det var de tidligere, og det er de også nu. Forskellen er bare, at værdien skal indberettes af arbejdsgiveren, så Skat ved, at man har fået de pågældende goder,« siger Claus Høegh-Jensen, der fremhæver, at der principielt ikke er nogen nedre grænse for, hvad der skal indberettes.

»Firmaparaplyen og løbetrøjen til DHL-stafetten vil principielt også være omfattet af indberetningspligten og skattepligten,« siger Claus Høegh-Jensen.

Skaber stor forvirring

Landets virksomheder har skullet starte med at lave de nye indberetninger fra 1. januar i år. Revisorerne understreger, at reglerne ikke bare vil sætte en ny dagsorden for medarbejderne. De har ligeledes givet anledning til stor forvirring blandt arbejdsgiverne.

Hos Deloitte får man i øjeblikket omkring 50 henvendelser om ugen om emnet.

»De virksomheder, vi har kontakt med, er nok dem, der har bedst styr på de nye regler. Der vil givetvis være virksomheder, som måske ikke engang er klar over regelændringerne,« siger Niels Sonne.

Hvis virksomhederne ikke overholder de nye regler, vil de i første omgang kunne få et påbud. Efterfølgende kan de få en bøde.