Sluk varmen i sommerhuset og spar kassen

Det er som oftest uden grund, at sommerhusejere lader varmen køre om vinteren. De kan spare 3500 kroner.

Foto: KELD NAVNTOFT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landets sommerhusejere begynder her i efterårsferien at lukke fristedet ned for sæsonen, og mange foretrækker at lade varmen køre for at holde huset frostfrit.

Men det er spild af energi og penge, påpeger organisationen Go' Energi.

- Hvis huset er velisoleret, og der er lukket for vandet, så er det ikke nødvendigt at bruge energi på at holde huset varmt, siger projektleder Michael Reuss.

Og der er rent faktisk masser af penge at spare, understreger han.

- Hvis alle lukkede sommerhuset helt ned, så kunne danske sommerhusejere rent faktisk spare over 250 millioner kroner om året på elregningen. Det er mere end fire gange elforbruget på hele Bornholm, siger Michael Reuss.

Det svarer til, at hver sommerhusejer kan putte mere end 3500 kroner i lommen om året.

Hos Go' Energi hører man ofte, at folk er bange for, at huset bliver gennemfugtet og kommer til at lugte muggent, hvis der ikke er en smule varme på.

Men det er en myte, fortæller Michael Reuss.

Hvis man gerne vil have frisk luft i hytten, anbefaler han sommerhusejerne at købe en luftsolfanger, der automatisk sætter gang i luftcirkulationen, når solen skinner, og som kan holde i mange år.

Er man en af dem, som ynder at bruge sommerhuset hele året, så er der penge at spare ved at skifte elvarmen ud med en luft til luft-varmepumpe, som hurtigt kan varme huset op.

- Den udnytter varmen tre gange så effektivt som elradiatorer, og det bliver derfor langt billigere at opvarme sommerhuset, siger Michael Reuss.

/ritzau/