Skjulte pensionstal kommer frem i lyset

Landets største pensionsselskab lover nu at åbne helt for omkostningerne, og direktøren er som næstformand i Forsikring & Pension klar til at bede om lovgivning, hvis de andre ikke følger trop.

Danicas administrerende direktør Henrik Ramlau-Hansen lover, at den kommende oversigt ikke efterlader skjulte omkostninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Sigrid Nygaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra 1. januar næste år lover Danica, at kunderne kan se samtlige omkostninger ved deres pensionsordninger samt et nyt nøgletal for årlige omkostninger i både kroner og procent, ÅOK og ÅOP, som også kendes fra andre finansielle produkter.

Enkelte selskaber som PFA oplyser allerede et ÅOP-tal, men det er langt fra at være standard i en branche, der har fået drøje hug af både politikere og forbrugere for at skjule kundernes omkostninger.

Det politiske og forbrugermæssige pres udmøntede sig først sidste år i en frivillig plan fra branchen, som tilmed indeholder et spillerum for selskaberne til at opgøre tallene på forskellig vis.

Lovgivning en mulighed

Men nu lover Danicas administrerende direktør Henrik Ramlau-Hansen, at den kommende oversigt ikke efterlader skjulte omkostninger.

Og han siger i sin egenskab af næstformand for brancheforeningen Forsikring & Pension, at det kan komme på tale at bede Folketinget om lovgivning, hvis resten af selskaberne ikke retter ind og offentliggør samtlige omkostninger.

»Hvis ikke alle selskaber opfylder planen om åbenhed, så må vi drøfte det i Forsikring & Pension. Vi vil som udgangspunkt ikke bede om lovgivning - kun hvis vi ikke selv kan løse det,« siger Henrik Ramlau-Hansen.

Han erkender, at den fodslæbende proces med at offentliggøre alle omkostninger ved en pensionsordning har givet ridser i lakken.

»Branchen har jo fået et rigtigt dårligt image. Men vi vil gerne medvirke til, at det bliver bedre, og derfor rydder vi nu denne sten af vejen,« siger han.

Risiko og afkast

Et smugkig på en foreløbig udgave af den kommende opgørelse fra Danica viser som nye tal de nævnte ÅOK og ÅOP.

Men den viser også investeringsomkostningerne i de enkelte fonde, der udgør unit link-pensionerne, som i Danicas verden er bedst kendt som Danica Balance, hvor selskabet sammensætter investeringerne ud fra kundens ønsker til balancen mellem risiko og afkast.

Et andet nyt tal er opgørelsen af de provisioner, som Danica-koncernen beregner sig til, og det er ikke mindst dét tal, som gør aktuar og pensionsekspert Jørgen Svendsen spændt på at se Danicas opgørelse.

»Fagfolk har i et stykke tid kunnet finde frem til de reelle omkostninger. Men hvis de kommer til at stå sådan, at kunderne kan se den fulde pris, så tvivler jeg på, at de vil betale den, og så får vi den rigtige konkurrence i pensionssektoren,« siger han.

Læs også: Her er de skjulte omkostninger