Skattesnyd kan give flere års fængsel

Beløbet er så stort i sagen om en dansk golfspiller med bopæl i Monaco, at han er i fare for at blive idømt flere år i skyggen, vurderer skatteeksperter.

Skattesnyd for flere millioner kroner udløser normalt en ubetinget fængselsstraf. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Reglerne er rimeligt enkle. Det gælder bare om kunne tælle til 180. Men overtræder man reglerne med bare én dag, kan det koste millioner af kroner i bøde og en ubetinget fængselsstraf på indtil flere år.

Sådan lyder vurderingen fra to af landets mest erfarne skatteadvokater i kølvandet på sagen mod en kendt, dansk golfspiller, som Skat og Bagmandspolitiet tiltaler for skatteunddragelse for knap 10 millioner kroner.

"Der er en rimeligt høj risiko for, at sagen kan ende med en dom på flere års fængsel, hvis han kendes skyldig. Det er en meget stor sag," siger Michael Juul Eriksen fra advokatfirmaet Tommy V. Christiansen i Århus.

Eksperten i skattestrafferet kender ikke detaljerne i den pågældende sag og udtaler sig kun generelt om praksis på området. Men han er ikke i tvivl om, at hvis golfspilleren bliver dømt for bevidst at have fiflet med skatten, så venter der både konfiskation, bøde og i værste fald op til flere års ubetinget fængselsstraf.

"Det er der en rimeligt høj risiko for. Et beløb i den størrelsesorden er en stor skattestraffesag. Allerede når man kommer over 250.000 til 300.000 kroner, er der fast praksis for ubetinget fængselsstraf, hvis der et tale om en forsætlig unddragelse. Er beløbet omkring 2 til 2,5 millioner kroner, så er udgangspunktet omkring 2 års fængsel," siger Michael Juul Eriksen.

Plastickortet sladrer

Udlandsdanskere må højst opholde sig 180 dage om året i Danmark, hvis de fortsat vil slippe for den danske indkomstskat. I denne sag mener Skat og Bagmandspolitiet, at golfspilleren har opholdt sig i sit danske sommerhus i længere tid.

"Det er ikke altid nemt at bevise, og i straffesagen er bevisbyrden ret hård: Det er op til politiet at bevise, at Skat har ret i, at vedkommende har vidst, at det var en overtrædelse. I selve skattesagen er det blevet nemmere at spore med brugen af kreditkort," siger Michael Juul Eriksen.

Før plastickortenes udbredelse måtte myndighederne ty til en anden form for overvågning for at føre bevis i sager om udlandsdanskere, der opholder sig for længe i Danmark. Det handlede dengang mere om at aflæse elmåleren, tjekke leveringen af aviser eller ligefrem overvåge udviklingen i skraldestativet.

Familien trækker og konen keder sig

Tommy V. Christiansen er en af landets førende skatteadvokater, og han siger, at reglerne på området sådan set er enkle nok. Det gælder bare om at holde sig væk fra Danmark. Men for rigtigt mange udlandsdanskere trækker fædrelandet i dem.

"Man skal jo både give afkald på Napoleonskager og alle mulige danske faciliteter. Derfor har folk en tendens til at dukke alt for meget op i Danmark. Det er jo fristende at tilmelde sig en bopæl i Danmark, men leveomkostningerne er jo meget lavere i Danmark, og familien trækker også," siger Tommy V. Christiansen.

Hans firma beskæftiger sig med danskere, der er på ind eller ud af landet.

"Der sker det, tror jeg, at de har egentlig tænkt sig at bo i udlandet, men de personlige forhold trækker i Danmark. Der er familien og vennerne, og konen sidder måske dernede og keder sig. Så vender man halvvejs tilbage, og ingen myndigheder reagerer, og så begynder tingene at skride, og så er de her pludselig lidt for længe," siger Tommy V. Christiansen.

Det gælder også folk, der har en rimelig god indsigt i skatteforhold, mener skatteadvokaten. Når først tidsgrænsen er overskredet, så falder hammeren.