Skatterabat på pension storhitter i bankerne

Hos Danske Bank og Nordea hamstrer kunderne den skatterabat, de kan få for at omlægge en kapital­pension til en aldersopsparing. De, som stadig har muligheden for at udnytte skatterabatten, skal få det gjort, siger eksperter.

Foto: Thomas Lekfeldt. ARKIVFOTO
Læs mere
Fold sammen

Skift din kapitalpension ud med en alders­opsparing og få en skatterabat på 2,7 procent. Sådan har tilbuddet til de danske pensionsopsparere i både banker og pensionsselskaber lydt i snart to år, og slutspurten for at gøre brug af tilbuddet er netop gået ind. Det slutter til nytår.

Hos landets to største banker, Nordea og Danske Bank, er budskabet foreløbig gået rent ind hos kunderne. Begge banker melder om, at stort set alle, hvor det har kunnet betale sig, har skiftet.

De eneste, som er tilbage, er de kunder, der har så små kapitalpensioner, at gebyret ved at lægge om overstiger den skattegevinst, man får.

Mere præcist går tilbuddet ud på, at hvis man skifter sin kapitalpension ud med en aldersopsparing, kan man nøjes med at betale en afgift på 37,2 procent. Hvis man beholder kapitalpensionen, skal man betale en afgift på 40 procent, når den udbetales ved pensioneringen.

Danske Bank har lukket for muligheden, mens der stadig er åbent hos Nordea frem til 20. november.

Stort set alle har omlagt opsparing

»Vi har konverteret 175.000 policer. Det svarer til omkring 80 procent af vores samlede volumen af kapitalpensioner. Vi har taget et gebyr på 300 kroner for at lægge om, og for alle med en kapitalpension på mere end 10.000 kroner har det kunnet betale sig,« siger rådgivningsdirektør i Dansk Bank Mark Namesen.

Nordea har taget 400 kroner i gebyr, hvis kunderne ville skifte, og der er hidtil konverteret 85 procent af kundernes kapitalpensioner, fremhæver chefen for opsparing og pen­sion hos Nordea, Anne Buchardt.

Bedre fat i kunderne

En rundringning til de største pensionsselskaber viser, at interessen for at lægge om hos deres kunder har været en del mindre end i bankerne. Danica Pension synes at være topscoren blandt pensionsselskaberne. Her er det en tredjedel af kunderne, som har snuppet skattegevinsten og er gået over til aldersopsparing.

De fleste pensionsselskaber har lukket for tilbuddet om skatterabatten, men hos AP Pension har kunderne stadig muligheden frem til 5. december.

Både privatøkonomisk rådgiver Marianne Thørs og pensionsekspert og tidligere direktør hos forsikringsmægleren Willis Søren Andersen mener, at den store forskel i kundernes valg mellem banker og pensionsselskaber skyldes, at bankerne har bedre fat i deres kunder.

»Det er meget kompliceret, og erfaringer viser, at det virker bedst, hvis man taler direkte med folk. Det gør bankerne oftere end pensionsselskaberne,« siger Søren Andersen.

Fra Marianne Thørs og Søren Andersen lyder samtidig et entydigt budskab til dem, som stadig kan nå at få skatterabatten.

»Se at komme i gang. Der er en årsag til, at der er så mange, som har benyttet sig af lejligheden til at omlægge,« siger Marianne Thørs.