Skatterådgiveren: Her er de vigtigste fradrag i kampen om ikke at snyde sig selv

Der er især tre fradrag, som de fleste danskere ifølge en skatterådgiver glemmer at være opmærksom på, og så bør aktieejere desuden være opmærksom på særligt ét skatteforhold.

Personbeskatningen er i centrum for denne uges afsnit af »Dine Penge«. Alt lige fra håndværkerfradrag til udenlandske ferieboliger bliver berørt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man skal være opmærksom på at få de fradrag, man er berettiget til.

Sådan lyder indgangen fra Doris Vestergaard Erlandsen i denne uges afsnit af »Dine Penge«, hvor omdrejningspunktet er skat. Hun er partner hos konsulenthuset Deloitte, hvor hun har specialiseret sig inden for blandt andet personskat. De fradrag, hun især henviser til, er transport mellem hjem og arbejde, håndværkerfradrag og rejsegodtgørelse.

»Det er de ting, som ikke bliver indberettet automatisk, men som man selv skal gøre en indsats for at få fradrag for.«

Find alle udsendelser fra Berlingske Business i din podcast-app og på Apple TV, på Spreaker.com eller via iTunes. Podcast fra Berlingske Business er sponsoreret af Nordea.

Ikke altid den korteste rute

Man skal blandt andet være opmærksom på, at man kan bruge Skats forslag til, hvordan man kører mellem hjem og arbejde.

»Men det er ikke altid den rute, man rent faktisk kører, og man kan vælge den mest tidsmæssigt hensigtsmæssige rute, selv om det ikke er den korteste. Det er ikke alle, der er klar over dette.«

Hvad håndværkerfradraget angår, skal man selv taste ind, hvem man har købt ydelser af og til hvilke beløb. Den samlede grænse er 18.000 kroner. Og så er der rejsegodtgørelsen, Når man rejser mere end et døgn og med overnatning, så er der nogle standardfradrag, man kan få. Selv om man får betalt udgifterne af sin arbejdsgiver, kan man få 25 procent af en given sats.

»Folk tror, at Skat har alle oplysninger, og derfor gør de ikke noget aktivt. Det betyder, at man kan snyde sig selv. Man skal tjekke alle de tal, der står på opgørelsen. Alt lige fra løn til diverse fradrag og selve skatteberegningen,« siger hun.

Tjek aktierne

Man skal desuden især tjekke oplysningerne på aktieområdet, hvis man ejer sådan nogle. Skat har nemlig ifølge Doris Vestergaard Erlandsen måske ikke alle oplysninger.

»Hvis man eksempelvis har nogle gamle aktier i behold, så kan det være, at der er uoverensstemmelser mellem den købesum, man har givet, og den, der er anført. Så kan man risikere at blive beskattet af en forkert difference, når man sælger.«

Hør desuden mere om, skattebetydningen af en købt feriebolig, hvordan dine pensionsindbetalinger påvirker din skat, lidt ekstra om topskatteovervejelser, og om væsentlige datoer, når det kommer til din skat i denne uges afsnit af »Dine Penge«.

Find alle udsendelser fra Berlingske Business i din podcast-app og på Apple TV, på Spreaker.com eller via iTunes. Podcast fra Berlingske Business er sponsoreret af Nordea.