Skatteministeren vil opkræve tre års efterbetaling af ejendomsskat

Mindst 1.200 ejerboliger i Danmark er i årevis sluppet for at betale ejendomsskat. Mens Kammeradvokaten åbner for 10 års efterbetaling, vil skatteministeren kun tale om tre års efterbetaling af de manglende skatter. Det kan i gennemsnit blive over 35.000 kr. plus renter. S er positiv over for skatteministerens udspil.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligejere, der ikke har betalt ejendomsskat i årevis, slipper formentlig med kun at blive opkrævet skat for tre år bagud. Det oplyser skatteminister Karsten Lauritzen (V) , efter at han har læst Kammeradvokatens juridiske redegørelse om sagen.

»Mit synspunkt er, at nogen har betalt deres ejendomsværdiskat, mens andre er sluppet. Og de skal selvfølgelig betale noget. Men det har taget ni år at finde ud af, hvad der er galt. Man kan godt opkræve penge for ti år, men i enhver anden skattesag kan man kun gå tre år tilbage, så jeg synes, at det er et rimeligt kompromis,« siger Karsten Lauritzen.

Ifølge ministeren lyder den juridiske vurdering ellers, at boligejere selv har et ansvar for at betale deres ejendomsværdiskat.

»Men jeg tror, de færreste danskere er klar over, at den fremgår af årsopgørelsen, og hvis den ikke gør, så skal du selv opgive den,« siger ministeren.

I løbet af et par uger skal han sammen med Folketingets partier finde en passende løsning. Men han siger samtidig, at han er dybt forundret over, at det samlet set har taget otte-ni år at finde juridisk fodfæste i sagen.

»Jeg finder det utilfredsstillende, at vi ikke på et tidligere tidspunkt har fået en ordentlig politisk drøftelse af en sag som denne,« siger Karsten Lauritzen.

Vurdering sat til nul

Baggrunden for sagen er, at ejerne af ca. 1.200 ejendomme gennem en årrække ikke har betalt korrekt ejendomsværdiskat, fordi vurderingen af deres ejendom fejlagtigt har været sat til nul – blandt andet pågrund af tastefejl. Formentlig har et lignende antal ikke betalt grundskyld, skat på grunden. Men denne del af sagen er ikke afdækket endnu.

»Vi er blevet klar over med redegørelsen, at der også er et problem med grundskyld – men det ligger ude i kommunerne,« siger Karsten Lauritzen.

Sagen fik i efteråret skatteministeren til at bede Vurderingsstyrelsen og Skattestyrelsen redegøre for sagen – herunder en juridisk afdækning af, hvordan problemet kunne løses.

Skatteministeren har nu modtaget en redegørelse fra de to styrelser, som oversendes til Folketinget. Der er tale om en problemstilling, der har været forsøgt løst siden 2010, men af forskellige årsager ikke er blevet det.

»Det er der to årsager til. Ejendomsområder har i det sidste årti været misforvaltet, og så er der gået juristeri i den. Man har været bekymret for at begå fejl, så i stedet for at handle og bringe tingene op til politisik niveau, så er der gået for lang tid med juridiske vurderinger og så videre,« siger skatteministeren.

Senest blev Kammeradvokaten inddraget, og belysningen af problemstillingen har strakt sig til efteråret 2018, hvor den nye Vurderingsstyrelse orienterede departementet om problemstillingen med de 1.200 konkrete ejendomme. Skatteministeren orienterede umiddelbart derefter Folketingets Skatteudvalg.

Kammeradvokatens vurdering er, at skal man følge de gældende regler, så vil de berørte boligejere kunne opkræves ejendomsværdiskat hele 10 år tilbage i tid. Ifølge Vurderingsstyrelsens redegørese skal fejlene findes i det nu nedlagte Skat, samtidig med at de knytter sig til det gamle og fejlbehæftede vurderingssystem. Det skyldes eksempelvis, at ejendoms- eller grundværdien er registreret til nul kroner, eller at ejendommene er vurderet som tilhørende ubeboede grunde, selv om der altså ligger et færdigt hus på grunden.

»Det kan eksempelvis også skyldes, at en ejendom har været lejet ud, og at ejeren derfor ikke har betalt ejendomsværdiskat. Så er ejeren måske selv flyttet ind igen, og så er det ikke registreret korrekt,« forklarer Karsten Lauritzen.

Socialdemokratiets skatteordfører Jesper Petersen oplyser kort efter mødet med skatteministeren, at partiet endnu ikke har taget endelig stilling hvor mange år tilbage i tiden, boligejerne bør opkræves skatter.

»Min holdning på nuværende tidspunkt går i samme retning som skatteministerens. Der er tydeligvis boligejere, der burde have vidst, at de ikke betalte ejendomsskat. Omvendt er der også begået klare fejl på Skats og Skatteministeriets side, og derfor skal man prøve at finde en afbalanceret løsning, og det kunne godt være de tre år,« siger han.

Samtidig vil Jesper Petersen indkalde Karsten Lauritzen i endnu et samråd for at få en forklaring på »et meget utilredsstillende« forløb.

»Det her kunne være stoppet for lang tid siden. Det er en fejl, der ligger tilbage i 2010, men i hvert fald i 2016 er man i departementet blevet opmærksom på, at der var problemer med 0-skattesager, og alligevel sidder vi nu mere end tre år efter og får først nu reageret. Det er yderst kritisabelt,« siger han.

Genopretningen af det kuldsejlede system til ejendomsvurderinger blev en del af skatteminister Karsten Lauritzens samlede plan for at genoprette hele skatteforvaltningen, der blev lanceret i 2016. En udstrakt brug af data og sammenlignelige boliger skal være med til at sikre en mere præcis vurdering af de 2,7 millioner danske ejerboliger.

Efter foreløbigt to udsættelser står det nye system nu først til at blive udsendt i 2020, mens de nye skattesatser og grænser træder i kraft 1. januar 2021.