Skatteminister vil skærpe momskontrol

Skats kontrol af virksomhedernes momsbetaling kan forbedres på en række områder, konkluderer rapport.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson. ARKIVFOTO: »Moms er et af hovedområderne i det danske skattevæsen. Vi taler flere hundrede milliarder, der årligt løber igennem systemet. Derfor er det helt afgørende, at der er godt styr på området«, siger Karsten Lauritzen.
Læs mere
Fold sammen

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) vil skærpe kontrollen med virksomhedernes momsbetaling. Det siger han, efter at Skatteministeriets Koncernrevision har færdiggjort sit serviceeftersyn af momsområdet.

Skatteministeriet har "ikke fundet tegn på omfattende systematisk svindel" som i udbyttesagen, hvor Skat har sendt 12,3 milliarder skattekroner til udenlandske svindlere.

Men indsatsen kan på en række områder forbedres, lyder konklusionen i en pressemeddelelse.

»Moms er et af hovedområderne i det danske skattevæsen. Vi taler flere hundrede milliarder, der årligt løber igennem systemet. Derfor er det helt afgørende, at der er godt styr på området«, siger Karsten Lauritzen.

Kontrollen kan blandt andet styrkes, når det gælder virksomhedernes momsangivelse, risikobilledet på momsområdet samt den løbende overvågning af momsindtægterne, fastslår rapporten.

»Med anbefalingerne fra Koncernrevision har vi et robust grundlag at stå på, når vi i den kommende tid skal drøfte, hvad der skal gøres for at styrke momsområdet,« siger Karsten Lauritzen.

Han har bedt om, at Skatteministeriet og Skat inden for få uger kommer med en vurdering af, hvilke af anbefalingerne der kan omsættes til handling her og nu.

Samtidig vil han indkalde til politiske drøftelser, når Rigsrevisionen om et par uger offentliggør deres beretning om Skats kontrol med udbetaling af såkaldte negative momstilsvar.

»En række af anbefalingerne kan på den korte bane styrke indsatsen på momsområdet. Derfor forventer jeg også, at vi allerede fra årsskiftet kan igangsætte nogle konkrete forbedringer.«

»Samtidig skal vi fra politisk side have en drøftelse af, hvad der generelt kan gøres for at styrke momsområdet. Men jeg synes, det er rigtigt at afvente Rigsrevisionens konklusioner,« siger skatteministeren.

Rapporten konkluderer, at udviklingen i de negative momsangivelser modsvares af udviklingen i de positive momsangivelser.

»Der er således ikke tale om, at udbetalingerne på momsområdet er steget voldsomt uden, at det kan forklares, hedder det.«