Skattelettelser til de velhavende og ultralave renter stjal billedet i ugens løb

Ultralave renter på flekslån, skærpet kamp på realkreditområdet og en omfattende skattereform var blandt ugens største privatøkonomiske nyheder. Journalist Povl Dengsøe ser tilbage på ugen der gik.

Berlingske Business' privatøkonomiske journalist Povl Dengsøe ser tilbage på ugen der gik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Bedst, som man troede, at renten ikke kunne falde mere, dykker fleksrenterne endnu dybere.

I denne uge har både ­Nykredit/Totalkredit og Nordea ­Kredit fået fastsat nye renter på ­flekslån for de kommende år, og der er lagt op til rekordlave renter for ­alle låne­typerne – hvad enten de har ­etårig, treårig eller femårig rente­tilpasning.

Nordea Kredit afsluttede allerede torsdag sin auktion over de obligationer, der ligger bag flekslånene, og renterne på både F1, F3- og F5-lån endte på de laveste niveauer nogensinde.

Konkret faldt renterne på F1-lån fra minus 0,05 til minus 0,22 pct. F3-renterne faldt fra 0,49 til minus 0,12 pct., og endelig bliver renten på F5-lån 0,26 pct. mod 1,21 pct. på de nuværende lån – alle efter fradrag for kursskæringer.

»Det er glædeligt, men også lidt vildt, at renten kan blive ved med at falde. Både F1- og F3-renten er nu negativ, og det vidner om, at det i øjeblikket er sjovere at være blandt dem, der har brug for at låne penge, end blandt dem, der har brug for at placere dem,« konstaterer chef­analytiker i Nordea Lise Nytoft Bergmann.

Samme mønster har vist sig under Nykredit/Totalkredits auktioner.

»Aldrig har vi set renterne så langt nede i negativ i forbindelse med en rentetilpasning. De lave renter ved de nuværende auktioner er helt i tråd med de generelt meget lave renter, som boligejerne står overfor. Det er ikke kun på rentetilpasningslånene, men også på de fastforrentede lån, som handles til yderst skarpe kurser i øjeblikket,« siger Jeppe Borre, senior­økonom i Nykredit.

Tallene betyder, at man i Nordea kan låne en million kroner uden afdrag for 690 kr. efter skat om måneden.

Det er resultatet af ni års rentefald siden 2008, da renten toppede sidste gang med en F1-rente på 5,2 pct., mens både F3- og F5-renten lå i omegnen af 4,6 pct.

Dengang kostede det fra 3.210 kr. om måneden efter skat at låne en million kr.

Finansverdenens jyske havkat bider igen

I sin efterhånden lange karriere i toppen af bankverdenen har Jyske Bank-topchef Anders Dam jævnligt påtaget sig rollen som havkatten i hyttefadet. I denne uge bed Dam igen, da han fjernede betingelsen for at være helkunde for at blive realkreditkunde i banken, der også omfatter realkreditselskabet BRF Kredit.

Det var havkattens svar på Konkurrencerådets markante efterlysning af mere konkurrence om realkreditkunderne, som ifølge rådet er ramt af omfattende prisstigninger over det seneste par år – blandt andet på baggrund af den svage konkurrence.

Anders Dam har lukket døren op til Jyske Banks realkreditprodukter for andre end bankens egne kunder. Arkivfoto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere

Velhavende pensionister får skattelettelse

Der vanker en solid skattegave til knap 40.000 danskere, hvis de første meldinger om regeringens kommende skattereform holder stik.

Ifølge Politiken vil regeringen droppe den ekstra skat, som i 2011 blev pålagt store pensionsopsparinger for at udligne en skattefordel, de ellers ville have fået. Nordea Liv & Pension vurderer, at der i alt er ca. 38.000 danskere, som betaler udligningsskat, og at den indbringer knap 100 millioner kr. i 2017. Udligningsskatten rammer ratepensioner og livsvarige pensioner, som overstiger 388.200 kroner i 2017 forstået som alle løbende pensionsudbetalinger lagt sammen, oplyser cheføkonom Jens Christian Nielsen, Nordea Liv & Pension.

Baggrunden for skatten er, at en tidligere skattereform lempede indkomstbeskatningen og dermed udløste en fordel for tidligere fradrag på indbetalinger på pensioner, der dermed fik en højere skatteværdi end den nu nedsatte skat ved udbetaling af pensionerne. Med en udbetaling på trekvart million kr. om året er skatten i år knap 11.000 kr.

Ugens tal: Så mange danskere har fri telefon – når skatten altså er betalt

482.500 danskere betalte ifølge de senste tal fra Danmarks Statistik skat af fri telefon. Regeringen foreslår at afskaffe skatten på telefoner, som arbejdsgivere enten stiller til rådighed for medarbejdere eller betaler for privat brug af.

woman character communicating talk smartphone shadow Fold sammen
Læs mere

​Lavere afgift og billigere biler på vej

Der er udsigt til billigere køretøjer til danskerne. Regeringen er i følge de første forlydender om den kommende skattereform klar med en nedsættelse af registrerings­afgifterne.

Ifølge Politiken er planen at sænke registreringsafgiften for personbiler til én enkelt sats på 100 procent af bilens pris frem for det nuværende system med en højere afgift på dyrere biler. Og en lavere afgift vil lune i lommerne på forbrugerne, mener Allan Skytte Christensen, der er forbrugerøkonom hos FDM. Han henviser til, at de to seneste ændringer af afgifterne har betydet en nedsættelse af priserne svarende til afgiftsnedsættelserne – dog med enkelte undtagelser. Og en nedsættelse af afgifterne vil også slå igennem i priserne på leasing, vurderes det, mens prisen på brugtbiler ikke rammes i samme omfang.

»Nyere brugte biler vil komme under prispres. Men erfaringerne fra tidligere viser, at priserne på tre til fire år gamle biler ikke rykker sig væsentligt, blandt andet fordi omkring halvdelen af deres værdi allerede er tabt,« siger Allan Skytte Christensen til Ritzau.