Skattelettelser er svære at få øje på

Det er måske ikke nemt at få øje på, men skatten er faktisk sat lidt ned på den lønseddel, der netop er afleveret til Danmarks mange lønmodtagere.

Der sker mange, små ændringer af skatter, fradrag og afgifter, så det kan være svært at få øje på en skattelettelse på den første lønseddel i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann

Den er god nok. Det er en skattelettelse. Men kun for alle, som tjener under 3,5 millioner kroner om året. Tjener man mere, er det skattestigninger, der er tale om. Men det er ikke nemt at få øje på den lavere skat, når blikket kastes på de lønsedler, der netop er dumpet ind i e-boksen eller brevkassen.

Skatten er nemlig faldet så lidt, at det let drukner i mængden af andre indtægter og udgifter, som ofte svinger lidt op og ned hver måned.

Hvis man eksempelvis har haft lidt overarbejde i december, eller spist og drukket ekstra meget i virksomhedens kantine i januar, kan den senest udbetalte løn godt være mindre end for en måned siden – trods regeringens stort anlagte skattereform.

Det er nemlig ikke store tal, der flyttes rundt på.

»Hvis man ikke betaler topskat, er det mindre end 200 kroner om måneden, man får i skattelettelse i år. Det kan godt være svært at få øje på,« siger Las Olsen, økonom i Danske Bank.

»Det er marginalt, hvad man får af skattelettelser,« lyder det tilsvarende fra skattepartner Søren Bech fra PrinceWahterhouse Coopers (PwC).

Betaler man derimod topskat, fordi man har en indkomst over 389.900 kroner, er det lidt mere end 500 kroner, man slipper billigere i skat om måneden.

»Men selv det er så lidt, at det næppe er noget, som vil føre til en stor vending i forbrugernes tilllid til fremtiden eller det private forbrug,« siger Las Olsen.

Bundskat sættes op

Det er heller ikke sådan, at der kun er skatter, som sættes ned. Der er også en del, der sættes op. Det gælder eksempelvis for bundskatten, som fra nytår steg med 0,19 procentpoint til 5,83 procent. Samtidig er personfradraget for unge under 18 år sat ned med 700 kroner, mens det for andre er sænket med 900 kroner, eller 75 kroner om måneden. Disse to ændringer er dog ikke nået at komme med på forskudsopgørelsen, hvorfor en del vil få en restskat til næste år.

»Det betyder også, at mange får udbetalt for meget, og at skattelettelsen i år kommer til at se større ud, end den reelt er, fordi den højere bundskat og lavere personfradrag ikke er med på forskudsopgørelsen,« siger Søren Bech.

Han peger også på, at det højere skatteloft og bundskat betyder, at skattelettelsen bliver mindre, jo mere man tjener.

»Tjener man én million kroner, er den højeste skattelettelse på 5.000 kroner. Tjener man to millioner, er den største lettelse på 3.000 kroner, og tjener man mere end 3,5 millioner kroner er der slet ingen skattelettelse,« siger Søren Bech.

Snigende stigninger

Det er også sådan, at en række afgifter stiger. dertil kommer en del skattestigninger snigende fra Forårspakken 2.0 og Genopretningspakken.

De indholder begge forskellige former for økonomiske stramninger, fordi værdien af en række fradrag løbende trappes ned fra før 33 procent til 25 procent i 2019. Men i år er alle beløbsgrænser og satser i skattesystemet også frosset fast, hvilket er det samme som en skattestigning.

»Så det samlede billede er noget mudret. Men facit af det hele er tæt på et nul for lønmodtagere, når alle ændringer er fuldt indfaset om en række år. For selvstændige og andre ikke-lønmodtagere bliver der derimod tale om en skattestigning, fordi formålet med det hele har været at forbedre de offentlige finanser,« siger Las Olsen.