Skattelettelser bliver i danskernes lommer

Danskerne ønsker at beholde de kommende skattelettelser på deres konti frem for at kaste dem ud i forbrug, hvilket er i direkte strid med regeringens målsætning. Men det skaber ikke panik i regeringen, der tror på, at danskerne nok skal skyde gang i dansk økonomi.  

Pengene bliver i sparegrisen, når der næste år er skattelettelser til danskerne. Det viser en Gallup-undersøgelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox

Danskerne  trodser regeringens ambition om at skyde flere penge ud i forbruget, når skattelettelserne ruller ind på folks konti 1. januar 2010.

I en Gallup-undersøgelse lavet for Berlingske Tidende, svarer 76 procent, at de ikke vil øge deres forbrug, når skattereformen træder i kraft.

Kun 15 procent forventer at øge deres forbrug, og umiddelbart er det en naturlig reaktion i en økonomisk krise.

»I øjeblikket er der meget usikkerhed, og derfor svarer folk nej. Vi ser, at arbejdsløsheden stiger, og hvis man er usikker på éns situation på arbejdsmarkedet, vil man agere forsigtigt og sørge for at lægge lidt til side, hvis der er behov for det. Det er en naturlig reaktion,« siger senioranalytiker hos Nordea, Troels Theill Eriksen.

Forståeligt mådehold

Da regeringen i 2004 gennemførte den såkaldte Forårspakke med ti mia. kr. i skattelettelser, havde det en positiv og stimulerende effekt på dansk økonomi. Danskerne hev i stor stil fladskærme og samtalekøkkener ned fra hylderne. Men samme mønster lader ikke til at gentage sig, når skattelettelserne træder i kraft, og det er ikke sundt for dansk økonomi.

»Det vil være uheldigt, hvis der kommer en for voldsom opbremsning i danskernes forbrug. Det er nødvendigt, at der kommer en stigning i privatforbruget for at få økonomien på ret kurs igen. Men omvendt har folk også brugt mange penge de sidste år, så det er en forståelig mådeholdenhed, vi ser her,« siger Troels Theill Eriksen, der samtidig mener, at meget kan nå at ændre sig inden 2010, og hvis skattelettelserne ikke var kommet, havde det set endnu værre ud.

Regeringen tror på forbrug

Hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd deler man ikke dette synspunkt. Her mener man, ikke overraskende, at skattelettelser ikke er vejen ud af den økonomiske krise.
»Den her undersøgelse underbygger vores pointe om, at skattelettelser er et usikkert element til at stimulere økonomien. Vi mener, at man i stedet skal gennemføre offentlige investeringer og vedligeholdelse af offentlige bygninger, hvilket vil være en direkte økonomisk indsprøjtning ud i det samfundsmæssige kredsløb,« siger chefanalytiker Frederik I. Pedersen.

Men trods Arbejderbevægelsens Erhvervsråds og danskerne skepsis over for de kommende skattelettelserne, står regeringen fast og tvivler ikke ét sekund på, at de har truffet den rigtige beslutning og at dén vil medføre en økonomisk stimulering.

»Når pengene ruller ind på folks konti næste år, vil de blive omsat til forbrug. Man vil se, at der kommer gang i forbruget og det vil betyde en ekstra omsætning i butikkerne. Effekten af at sende 14 mia. kr. ud i øget forbrug vil have en klar effekt, viser alle tidligere erfaringer,« siger skatteminister Kristian Jensen (V), der allerede tror på, at regeringens renoveringspulje på 1,5 mia. kroner, der bliver frigivet efter påske, vil få en positiv effekt på økonomien.

Undersøgelsen viser også, at kun 45 procent forventer at få en skattelettelse, men ifølge Troels Theill Eriksen fra Nordea fejlvurderer danskerne skattereformen på dette punkt.

»De absolut fleste vil få en skattelettelse. De vil blive positivt overraskede, når skattelettelserne kommer.«