Skattelettelse på 30 kroner om måneden

Finansloven indeholder en lille bitte skattelettelse til alle i arbejde. Men det er lige før luppen skal frem for at få øje på de ekstra penge.

Alle i arbejde får en lidt lavere skat, som følge af den aftale om næste års finanslov, som regeringen netop har indgået med Venstre og Konservative. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann

Alle i arbejde får en lidt lavere skat, som følge af den aftale om næste års finanslov, som regeringen netop har indgået med Venstre og Konservative.

Men man skal næsten have luppen frem for at få øje på de penge, som den lavere skat indbringer.

Regeringen fremrykker således den indfasning af det større jobfradrag, som er på vej helt frem mod 2022.

Det gøres ved at hæve det maksimale jobfradrag til 25.000 kroner for alle, der er i arbejde.

I forvejen skulle det maksimale jobfradrag være steget fra 22.300 kroner i år til 23.800 kroner til næste år. Men i stedet kommer der så en stigning til 25.000 kroner, hvilket svarer et hop i vejret på 1.200 ekstra kroner. Jobfradraget er et ligningsmæssigt fredag med en skatteværdi på tæt ved 30 procent i en typisk kommune, så ændringen vil kun udløse en skattelettelse på 360 kroner årligt, eller 30 kroner om måneden.

Det kræver en indkomst på 327.800 kroner før arbejdsmarkedsbidraget er trukket fra, at få det fulde fradrag, som sættes op fra 7,25 til 7,65 procent af lønnen.

»For en gruppe af beskæftigede bliver lettelsen dog væsentligt større,« fremhæver Las Olsen, der er økonom i Dansk Bank.

Det drejer sig om enlige forsørgere i arbejde. De stod i forvejen til at få en skattelettelse på 2.571 kroner i 2014 på grund af et særligt jobfradrag til dem. Nu bliver lettelsen i stedet 5.292 kroner.

For begge typer af jobfradrag er der tale om en lettelse, der var planlagt i forvejen, men som nu er blevet fremrykket.

»Samlet giver disse ændringer husholdningerne godt en milliard kroner mere mellem hænderne i 2014, end de ellers ville have haft. Hvis alle de penge omsættes til forbrug, vil det løfte privatforbruget med lige godt 0,1 procent,« siger Las Olsen.

I praksis vil en del af lettelsen dog blive sparet op, men samlet vil lidt lavere skatter give et marginalt bidrag til det spæde opsving, der i forvejen er udsigt til i 2014. Til gengæld skal pengene så findes ved højere skatter eller besparelser en gang i fremtiden.