Skattehop på vej på Vestegnen

Der vanker højere personskat i en enkelt kommune, og grundskylden fortsætter opad over det hele.

Foto: GITTE SOFIE HANSEN. ALBERTSLUND RÅDHUS.
Læs mere
Fold sammen

Albertslund på den københavnske vestegn skruer fra nytår sin personskat op med et halvt point eller nøjagtig samme stigning, som blev gennemført for tre år siden. Fra januar kommer skatten dermed op på 25,6 procent - eller næsten to point højere end hos naboerne mod øst i Glostrup eller et point mere end hos Høje-Taastrup i vest.

Budgetforliget er indgået mellem det socialdemokratiske borgmesterparti, Socialistisk Folkeparti og Radikale. Udenfor står såvel Enhedslisten som de tre blå partier i byrådet, Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative.

Albertslund var blandt de otte kommuner, som for få uger siden fik grønt lys af regeringen til at hæve de lokale skatter på grund af anstrengt økonomi.

Budgetforliget forstærker Albertslunds position som en af de dyreste skattekommuner i hovedstadsområdet. Blandt 28 kommuner springer Albertslund fra en delt tiendeplads til en delt fjerdeplads målt på personskatten - fordi den overhaler kommuner som Ballerup, Hvidovre og Helsingør. Samtidig er Albertslund blandt de 11 hovedstadskommuner, som opkræver den højest tilladte dækningsafgift, den lokale skat på firmabygninger.

Desuden fastholder Albertslund den tredjehøjeste sats for grundskyld - den kommunale skat på jord - i hovedstadsområdet. Det betyder, at grundskylden for et gennemsnitshus vil stige med godt 1.500 kroner til lige knap 24.400 kroner, har Danske Bank-beregninger for Berlingske Business tidligere vist.

Samme beregninger varsler stigende udgift til grundskyld over hele Vestegnen - mest i Ballerup med knap 1.800 kroner, så et gennemsnitshus dér udløser årlig grundskyld på 29.000 kroner.

I Rødovre bliver stigningen 1.600 kroner og den årlige regning 25.800 kroner, mens naboerne i syd, Hvidovre, stod til en stigning på stort set det samme. Et rødt-blåt budgetforlig begrænser dog stigningen til cirka 1.100 kroner som omtalt af Berlingske Business.

I Vallensbæk stiger den lokale boligskat med 1.400 kroner (til 22.600 kroner), mens Glostrup og Herlev nærmest kører parløb med stigninger på 1.300 kroner og en årlig udgift i 2016 på 20.600 kroner for et gennemsnitshus.

Husejere i Ishøj får en merregning på gennemsnitligt 1.100 kroner og en årlig udgift på små 18.000 kroner, mens naboerne i Høje-Taastrup skal betale rundt regnet en tusindlap ekstra og får en årlig grundskyld på 16.200 kroner.

I Brøndby peger pilen mod et hop på godt 1.000 kroner og en 2016-grundskyld på 17.000 kroner.