Skattefri gevinst på 21.000 kr. om måneden siden 2011

Københavnske ejerlejligheder er steget med 76 pct., siden bunden blev nået efter finanskrisen tilbage i december 2011. En gennemsnitlig ejerlejlighed på 85 kvm er derved steget i værdi fra 1,45 mio. kr. i pris til 3,375 mio. kr. eller godt 21.000 kr. om måneden.

I det seneste år er priserne på københavnske ejerlejligheder steget med over 11 pct. Foto: Ida Marie Odgaard Fold sammen
Læs mere

Der er fuld tryk på det københavnske marked for ejerlejligheder. I det seneste år er priserne steget med over 11 pct., og vi skal helt tilbage til februar 2016 for at finde en lige så stor stigning.

Det fremhæver Realkredit Danmark. Tallene stammer fra bolig­sidens markedsindeks. Heri kan man se, at fra august til september steg priserne med 1,2 pct. Over de seneste tre måneder har der været en fremgang på tre pct. i forhold til de foregående tre måneder.

»Dagens data afslører, at priserne stadig stiger i ganske pænt tempo. Samlet set er priserne nu steget med 11,4 pct. over det seneste år. Et kommende skattesmæk til markedet for ejerlejligheder i København fra boligskattereformen og de løbende diskussioner om risikoen for prisbobler eller prisfald ved eventuelle fremtidige rentestigninger synes altså fortsat at prelle af på markedet,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig.

Han fremhæver, at det københavnske ejerlejligheder er steget med 76 pct., siden bunden blev nået efter finanskrisen tilbage i december 2011. En gennemsnitlig ejerlejlighed på 85 kvm er derved steget i værdi fra 1,45 mio. kr. i pris til 3,375 mio. kr.

»Det svarer til en skattefri værdistigning på godt 21.000 kr. om måneden gennem nu 69 måneder i træk,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

For parcelhusejerne har den seneste tid været knap så lukrativ med en prisstigning over det seneste år på 3,8 pct.

»Dagens tal ændrer dermed ikke ved indtrykket af, at det går fremad på boligmarkedet overordnet set – hjulpet godt på vej af lave renter, stigende beskæftigelse og fremgang i husholdningernes disponible indkomster. Vi venter derfor fortsat en samlet fremgang i huspriserne i år på i omegnen af fire pct.,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Illustration: Iris Fold sammen
Læs mere

Inflationen skærer en luns af budgettet

Inflationen er svagt på vej op, og det skærer en luns af danskernes husholdningsbudget. Mere præcist steg inflationen fra 1,5 pct. i august og til 1,6 pct. i september. Det er den højeste inflation siden december 2012.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Nykredit bemærker, at inflationen er taget til hen over sommeren fra omkring 0,6 pct. i juni og til nu 1,6 pct. Fremadrettet regner Nykredit med, at vi får en stabil inflation på omkring 1,5 pct. Blandt andet fordi oliepriserne er steget over de senere måneder. Herudover vil lønningerne også stige. Det bidrager også til øget inflation.

Ny vej til billigere boliglån

Der er både en solid besparelse og meget stor fleksibilitet i en ny type realkreditbelåning, som rådgivnings­firmaet RealRåd i samarbejde med Ingeniørforeningen nu lancerer under navnet RealRåd-modellen. Ud over de to kontante fordele bliver lånekonstruktionen ikke omfattet af den kommende grænse for, hvor meget realkreditselskaber må låne ud med afdragsfrihed i København og Aarhus.

RealRåd-modellen er i al sin enkelhed en kombination af et fastforrentet realkreditlån med afdrag og en prioritetskredit, hvoraf afdrag på realkreditlånet betales. Boligejeren kan så vælge at indbetale intet eller et variabelt afdrag på kreditten.

Renten på lånet og kreditten er ens, og der er ingen omkostninger forbundet med at skrue op og ned på indbetalingerne på kreditten. Men banken vil hvert femte år vurdere det enkelte kredittilsagn, før en ny femårig periode går i gang.

Seniorøkonom Morten ­Bruun Pedersen i ­For­brugerrådet Tænk understreger, at en risiko ved lånet derved er, at afdragsfriheden kan falde bort hvert femte år.

Bohrs Tårn i Carlsberg Byen. Foto: Lars Bahl Fold sammen
Læs mere

Højere bundfradrag

36.000 kroner. Så højt ønsker regeringen, at bundfradraget fremover skal være, hvis man korttidsudlejer sin lejlighed eller sit sommerhus. Det fremgår af regeringens forslag til en ny strategi for deleøkonomi. I dag er bundfradraget på 24.000 kr.

Men en betingelse for at få det højere fradrag er, at man udlejer via en tjeneste, der indberetter indtægten til Skat.