Skattefradrag rammer forkert for milliardbeløb

Over 300.000 danskere har fået påtrykt et befordringsfradrag på deres årsopgørelse for 2010 til en samlet værdi på 3,66 mia. kr. Men det er langt fra sikkert, at de enkelte skatteydere har fået påtrykt det rigtige fradrag.

Vær opmærksom: Ikke alle har fået påtrykt det rette befordringsfradrag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Jan Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Se grundigt efter om dit befordringsfradrag er rigtigt. Sådan lyder beskeden fra flere eksperter netop nu, hvor flere millioner danskere er i gang med at kontrollere deres årsopgørelse for 2010. Befordringsfradraget er et af de områder, hvor danskerne risikerer at snyde sig selv i skat, hvis ikke de passer på.

Budskabet kommer fra både uafhængig økonomisk rådgiver Susanne Arvad og revisionsfirmaet Deloitte. Siden sidste weekend har alle danskere kunnet se deres årsopgørelse på Skats hjemmeside. Derved har man hurtigt kunnet få at vide, om man skylder penge i skat eller skal have noget tilbage.

Ifølge helt nye tal fra Skat er der påtrykt befordringsfradrag på årsopgørelserne for 310.000 danskere til et samlet fradrag på 3,66 mia. kr. Det svarer til 11.814 kr. i gennemsnit pr. person.

Men det er langt fra sikkert, at de tal er korrekte. Da årsopgørelserne kom sidste år, var der efterfølgende 272.418 danskere, der var inde og ændre på tallene for et samlet beløb på 4,1 mia. kr. Det vil sige 16.169 kr. i gennemsnit. Problemerne opstår, fordi det langt fra er sikkert, at Skat har de rigtige oplysninger til at udregne befordringsfradraget for den enkelte skatteyder. Og i nogle tilfælde har man ret til et fradrag, selv om Skat slet ikke har skrevet det på årsopgørelsen.

Kan være mange penge

»Vi oplever ofte, at kunderne ikke har fået de korrekte fradrag på deres årsopgørelse. Det er ikke fordi, der er fejl fra Skats side, men det er i langt de fleste tilfælde kunderne, som ikke læser og kontrollerer deres årsopgørelse ordentligt. Ved de fortrykte befordringsfradrag kan Skat alene tage udgangspunkt i de oplysninger, som de kender,« siger Susanne Arvad fra Arvad Finanshus.

Hun understreger, at det kan være mange penge, der er tale om for den enkelte, hvis befordringsfradraget er forkert. Ved fejl kan man gå tre år tilbage og få genåbnet ens selvangivelser.

»Den største sag vi har haft om befordringsfradrag beløb sig til en udbetaling på 90.000 kr.,« siger Susanne Arvad. Skatteekspert og partner i Deloitte Niels Sonne er helt enig.

»Spørgsmålet om fradrag for befordring mellem hjem og arbejde synes umiddelbart at være noget af det nemme, men det kan gå grueligt galt. Man kan helt gå glip af et fradrag eller få for lille et fradrag. Men det kan også gå hen og blive rigtigt skidt, hvis man automatisk har fået eller selv taget et fradrag, man ikke er berettiget til. Det kan ende med at slå igennem med dobbelt op i skat,« siger Niels Sonne.

Transportmiddel ligegyldigt

Reglerne for befordringsfradraget er som udgangspunkt forholdsvis enkle. For at få fradraget skal der være tale om transport til ens arbejde, og man skal have en samlet befordring på mere end 24 km pr. dag.

Måden man klarer turen til og fra arbejde på er til gengæld ligegyldig. Man har ret til befordringsfradrag uanset, om man cykler, tager toget eller kører i egen bil. For at beregne antallet af km til arbejdet, kan man bruge en beregner på Skats hjemmeside.

Når det alligevel kan gå skævt med fradraget, skyldes det primært tre forhold.

  1. Forkert adresse på arbejdsgiveren. Hvis man eksempelvis er ansat i en virksomhed med mange forskellige adresser. I den situation ved Skat som udgangspunkt ikke, hvilken afdeling af virksomheden man er ansat i.

  2. Skat beregner fradraget på baggrund af den korteste vej, men det er ikke altid den hurtigste vej for den enkelte. I den situation kan man selv gå ind og beregne det korrekte antal km og overføre det til årsopgørelsen.

  3. Det er ikke sikkert, at Skat kender det antal arbejdsdage, man har haft i løbet af året. Der er kun fradrag for de dage, man rent faktisk har kørt mellem hjem og arbejde. Det vil sige eksklusive fridage, ferie sygdom og lignende.


Pas på med togkort

Niels Sonne påpeger, at man naturligt nok ikke kan få fradrag, hvis man har fri firmabil på hvideplader eller andre transportmidler, som ens arbejdsgiver har stillet til rådighed.

Og med udbredelsen af de populære bruttolønsordninger, er der opstået en risiko for, at man brænder fingrene på en anden måde. Mange har nemlig fået et tog- eller buskort via en bruttolønsordning, men hvis det er tilfældet, bliver det pludselig dyrt at få befordringsfradrag.

»Hvis man er så uheldig at få taget befordringsfradrag samtidig med, at man har et togkort stillet til rådighed af arbejdsgiveren, bliver værdien af togkortet skattepligtig. Det er uanset, om det er finansieret via en bruttolønsordning eller ej,« siger Niels Sonne.

»Værdien af togkortet opgøres ganske vist til samme værdi som fradraget, men togkortet bliver samtidig beskattet som et personalegode. Det gør det ikke, hvis man ikke tager befordringsfradraget i den situation,« siger Niels Sonne.