Skats fejl i vurderinger har kostet boligejere dyrt

Voldsom kritik på vej til Skat og seks skatteministre: På grund af fejl fra Skat og Skatteministeriet kan tusindvis af boligejere i årevis have betalt for meget i skat.

Fejl i ejendomsvurderingerne ventes onsdag at udløse kritik fra Rigsrevisionen til alle skatteministre siden 2003, da Skat overtog vurderingerne fra kommunerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er voldsom kritik på vej til Skat og samtlige skatteministre siden 2003, erfarer DR Nyheder. Rigsrevisionen fremlægger onsdag en rapport efter en undersøgelse af de offentlige ejendomsvurderinger, der er så fulde af fejl, at statsrevisorerne ventes at udtale hård kritik.

Fejlene kan nemlig betyde, at tusindvis af boligejere i årevis har betalt for meget i skat. Vurderingerne har betydning for beregningen af ejendomsværdiskatten til staten, den kommunale ejendomsskat, beregning af tinglysningsafgift og formueopgørelser.

I 2003 overtog Skat og Skatteministeriet opgaven med de offentlige ejendomsvurderinger fra kommunerne, og helt fra starten har Skat været klar over, at der var problemer på området.

I 2011 opfordrede Rigsrevisionen Skat til at få styr på vurderingerne.

Rigsrevisionens rapport viser, at Skat skød ved siden af i tre ud af fire vurderinger af parcelhuse i 2011, det vil sige, at vurderingen af boligen ikke matchede det beløb, som husene blev handlet til.

Ifølge DR Nyheder var 41 procent af de parcelhuse, som blev solgt i andet halvår af 2011, var ejendomsvurderingen for høj. For 34 procent var den for lav.

Samtidig behandlede Skat i 2010 og 2011 halvdelen af boligejernes klager over de offentlige vurderinger i strid med reglerne.

Statsrevisorerne vil på baggrund af rapporten helt usædvanligt holde pressemøde onsdag og fremlægge sine bemærkninger til rapporten, der ventes at have karakter af påtaler, hvilket er kritik i den helt hårde skala.

Alle seks skatteministre siden 2003 rammes af kritikken. Det er de fire Venstre-ministre Svend Erik Hovmand (V), Kristian Jensen (V), Troels Lund Poulsen (V) og Peter Christensen (V) og to ministre fra den nuværende regering: Den tidligere SFer Thor Möger Pedersen (S) og Holger K. Nielsen (SF).