Skat standser ulovlige opkrævninger

Halvdelen af sagerne i en stikprøve om tilbagebetaling af gæld til kommuner holder ikke.

Skat har standset kommunernes inddrivelse af gæld fra blandt andet modtagere af kontanthjælp. Skat mener, at halvdelen af kravene ikke er gyldige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox

Samtlige kommuner skal nu kigge deres krav om tilbagebetaling af kontanthjælp igennem. Skat har foretaget en stikprøve, der viser, at flere end halvdelene af kravene ikke er retsgyldige og har som konsekvens indstillet al inddrivelse, indtil fejlene er rettet, skriver JydskeVestkysten fredag.

- Vi har lavet en stikprøveundersøgelse, som vi mener, er statistisk sikker, og der viser det sig, at 51 procent af kravene ikke er retskraftige. Og når det er så mange - over halvdelen - så er vi nødt til at sige stop, siger direktør Kim Bak fra Skats inddrivelsesafdeling til JydskeVestkysten.

- Når vi får kravet fra kommunerne, så går vi i gang med lave løntilbageholdelse, og hvis det er penge, som folk ikke skylder, så er det noget skidt, konstaterer Kim Bak.

Når kommunerne ikke kan opkræve penge fra borgere, der eksempelvis har lånt penge til boligindskud eller bliver selvforskyldt ledige, sender de sagerne til Skat. Nu må alle kommunerne dog se kravene efter i sømmene igen.

- Det er meget kompliceret, og det er også derfor, det går galt med nogle kommuner, men af systemmæssige årsager, så er vi nødt til at stoppe det hele. Vi kan ikke stoppe et antal kommuner og så lade resten køre videre. Det kan vores systemer ikke håndtere, siger Kim Bak.

Der er i alt 27.000 krav om tilbagebetaling, og heraf kan Skat ikke inddrive penge fra de 20.000, fordi de eksempelvis er i restance med krav, der skal dækkes før kontanthjælp eller er skyldnere uden betalingsevne. Alle sager er nu stillet i bero, indtil kommunerne har kigget på sagerne.

- De kigger alle deres krav igennem. Vi har ikke sendt dem tilbage - vi har bare stoppet inddrivelsen af dem. Og når de alle sammen siger »go«, og vi er sikre på, at de er rigtige, så kan vi køre igen, siger Kim Bak.

Kommuner kan blandt andet kræve penge tilbage, hvis en borger bliver selvforskyldt ledig eller har lånt penge til boligindskud.

Socialchef: Slagsmål med Skat

Formand for Foreningen af Socialchefer i Danmark, Ole Pass, undrer sig over, at Skat har indstillet opkrævningen tilbagebetalingspligtig kontanthjælp.

- Jeg har hørt om problemstillingen, og jeg synes, det er tankevækkende, at det er efter, man har skældt Skat ud fra kommunerne. Det er ikke noget problem, vi har haft tidligere. Så kan man slå hinanden oven i hovedet med, hvem der er forsømmelig. Vi har længe undret os over, at der ikke sker noget i skatteinddrivelsen, og så kan jeg forstå, at man så spiller bolden tilbage, siger han.

Har kommunerne indkrævet en masse penge, de ikke har ret til?

- Det synes jeg slet ikke, at det her kan dokumentere. Det er meget begrænset det omfang, man kan og gør brug af tilbagebetaling.

- Det er efter nøje overvejelse, vi gør det. Jeg skal ikke afvise, at der er nogle formelle ting, der gør, at man i inddrivelsen i skattevæsnet har nogle interne regler om forældelse og andet, som ikke er overholdt. Så må vi tage en stille og rolig dialog omkring det, siger Ole Pass.