Skat retter kæmpefejl i sag om ejendomsskat

Fejlvurderinger udløste ekstraregninger på op til 30.000 kroner til husejere i Valby. Nu retter Skat fejlen.

Fejlvurderinger udløste ekstraregninger på op til 30.000 kroner til husejere i Valby. Nu retter Skat fejlen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Det var en fejl, da en 20 husejere på Valbygårdsvej i København i januar fik næsten fordoblet deres ejendomsskat, hvilket gav ekstraregninger på mellem 20.000 og 30.000 kroner. Nu får de op mod 400.000 kroner tilbage i for meget betalt skat, skriver Politiken.

Husejerne har dog ikke megen forståelse for, at man hverken hos Skat eller i Københavns Kommune, som opkrævede skatten, undersøgte sagen, da husejerne flere gange gjorde opmærksom på, at der måtte være sket en fejl.

De fik i stedet besked på, at klagefristen var udløbet.

»Jeg har altid haft en grundlæggende tro på, at jeg kunne stole på det, jeg modtog fra offentlige myndigheder. Det har jeg ikke længere. Fremover vil jeg granske alle breve fra det offentlige med nidkærhed, og jeg vil søge hjælp fra rådgivere eller advokater, hvis der er noget, jeg ikke forstår,« siger en af beboerne, Troels Nipper Nielsen, der fik en ekstraregning på 26.000 kroner.

Han har ifølge Politiken udsigt til en tilbagebetaling på godt 19.000 kroner.

Ifølge skatteminister Holger K. Nielsen (SF) er det »en kæmpefejl«, at Skat ikke undersøgte klagerne.

»Det vil vi gerne beklage. Vi tager det meget alvorligt, og vi arbejder på at rette op på det tillidsbrud, der er sket,« siger skatteministeren til Politiken.

Ifølge underdirektør i Skat Lise Schou Hansen kan Skat »desværre ikke udelukke«, at der kan være sket lignende fejl i andre sager. Hun oplyser, at det er op til borgerne selv at rette henvendelse til Skat ved mistanke om fejl.

Ifølge lektor i forvaltningsret på Aalborg Universitet Steen Bønsing kan det virke urimeligt, men Skat er ikke forpligtet til af egen drift at undersøge, om der er lignende sager.

»Politikerne har barberet klagemulighederne ned til næsten ingenting, og så har borgerne kun den mulighed at hyre advokat, anlægge sag og bruge den tid og de penge, der skal til,« siger han til avisen.

I rådgivningsfirmaet Rafn & Søn har man over 2.000 sager, hvor man mener, Skat har begået fejl i omberegningen af grundværdierne, oplyser chefjurist Christian Gommesen.