Skat lader de små fisk svømme

Alle kræfter samler sig om at finde de store skyldnere. Derfor lader Skat de små syndere slippe.

Foto: Foto: Nils Meilvang. Skatteminister Kristian Jensen vil ikke acceptere, at der skulle findes en nedre grænse for, hvor stor en gæld Skat bruger kræfter på at inddrive.
Læs mere
Fold sammen

Siden 2005 er borgernes skattegæld til de danske kommuner fordoblet, så den nu udgør hele seks milliarder kroner. En del af forklaringen skal findes i, at Skat er blevet slanket siden sammenlægningen af de kommunale og statslige skattemyndigheder i netop 2005, og det har medført en skarpere prioritering af opgaverne.

»Hvis en borger skylder 20.000 kroner, går vi efter ham, før vi går efter ham, der skylder 200 kroner, Og så kommer nogle kommuner i klemme. Der er ikke en officiel nedre grænse, og de lette sager bliver selvfølgelig taget. Men blandt dem, hvor vi skal ud at pante og have en proces i gang, er der nogle, vi ikke når,« siger Skats direktør for inddrivelse Kim Bak til Jyllands-Posten.

»Jeg tror godt, at samfundet kan overleve, at nogle skylder et par hundrede kroner, for det koster måske flere tusinde kroner at inddrive dem, så det kan vi ikke altid bukke os ned efter,« siger Kim Bak.

Den holdning kritiseres i Jyllands-Posten af skatteordførerne fra SF og Socialdemokraterne.

Skatteminister Kristian Jensen fra Venstre afviser, at der findes en nedre grænse for, hvilke beløb der skal inddrives.

»Men Skat skal selvfølgelig bruge sine ressourcer, hvor der er størst sandsynlighed for at få pengene hjem. Målet skal dog være at at inddrive al gæld til det offentlige,« siger han til avisen.

Ministeren forventer, at indførelse af nye IT-systemer og muligheden for at modregne skattegæld i sociale ydelser vil bringe danskernes gæld til offentlige længere ned.

Læs også: Verdens værste skatter