Skat: Klager er spild af to års arbejde

20.000 klagere over vurderingen af boligen skal overbevises om, at en for høj vurdering slet ikke betyder noget for deres økonomi.

"Det er synd for alle de her mennesker, der bliver forvirrede og bekymrede," siger skatteminister Kristian Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frygten for en uventet skatteregning har fået rekordmange danskere til at klage over den offentlige ejendomsvurdering, der ligger langt over de aktuelle salgspriser på fast ejendom. Men frem for at behandle sagerne er Skat helt utraditionelt begyndt at kontakte 20.000 af klagerne for at overtale dem til at trække klagerne tilbage, skriver Politiken.

Skatteminister Kristian Jensen (V) planlægger nemlig at afskaffe ejendomsvurderingerne. Derfor er det spild af tid og kræfter at bruge to år på at behandle klagerne.

Kristian Jensen erkender over for Politiken, at det langtfra er optimalt, at 56 af Skats ansatte skal bruge kræfter på et arbejde, som kan vise sig at være fuldstændig overflødigt.

»Jeg synes egentlig, at det er et forfærdeligt spild af offentlige ressourcer, og det er synd for alle de her mennesker, der bliver forvirrede og bekymrede. De mange klager gør, at vi bruger en masse kræfter i Skat, som ikke har nogen realøkonomisk værdi overhovedet«, siger Kristian Jensen til Politiken.

Den højst usædvanlige fremgangsmåde skyldes, at Skat sidste år modtog rekordmange klager over sine ejendomsvurderinger. Skats Ankecenter har været nødt til at låne 56 medarbejdere fra andre afdelinger i Skat, og selv med de mange ekstra medarbejdere vil det tage op til to år at behandle de omtrent 20.000 klager.

Nu forsøger ankecenteret imidlertid at skyde genvej ved at forsøge at forklare de mange klagere, at det slet ikke behøver at betyde noget, hvis deres hus er vurderet for højt. Regeringens skattestop gør nemlig, at boligejerne betaler ejendomsværdiskat ud fra vurderingen i 2002, forklarer ankechef Bent Madsen.

»Jeg er ikke i tvivl om, at en masse mennesker har klaget, fordi de er bange for, at skattestoppet vil ophøre, og at de så vil være beskattet af en langt højere værdi, end huset reelt kan sælges for. Men nu ser skattestoppet ud til at fortsætte, og så vil det ikke have nogen praktisk betydning, hvis huset er vurderet for højt«, siger han.

Skatteminister Kristian Jensen lægger ikke skjul på, at han vil have ejendomsvurderingen afskaffet, men det tager tid:

»Vi skal have afskaffet ejendomsvurderingen, som vi kender den i dag, men vi når det næppe før tidligst til efteråret«.

På handelshøjskolen CBS advarer lektor Jens Lunde mod at afskaffe ejendomsvurderingerne:

»Det er at skyde sig selv i foden. Med de prisfald, vi har nu, kan vi godt komme ned på priser, der ligger under 2001-niveau, og i den situation vil det faktisk være en fordel for folk at få vurderet deres bolig, fordi det vil kunne give anledning til en lavere beskatning end det niveau, skattestoppet har fastfrosset«.