Skat i ny jagt på gældsryttere

Velhavere med planer om at puste pensionen op på bekostning af skattegæld må tro om igen – Skat indleder ny klapjagt.

Skat vil nu tjekke folk, der sætter store beløb ind på deres pension, samtidig med at de skylder i skat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox

Det er sidste år med mulighed for at indbetale på pensionsordninger med fradrag på knap 60 procent. Og det kan tilsyneladende friste selv skyldnere til at skaffe penge til at polstre både alderdom og skatteregnskab ved hjælp af de store fradrag – i nogle tilfælde selv om der også ligger en stak ubetalte regninger fra Skat.

Men hvis det er tilfældet, så har de gjort regning uden vært. Skat har nemlig besluttet at gennemsøge sine systemer for kombinationen af store indbetalinger på pensioner og ditto skatteregninger.

Kørslen har allerede afsløret en mindre gruppe mennesker i Nordsjælland, der har indbetalt massivt på pensionsordninger frem for at betale gæld til Skat.

»Vi vil ikke acceptere, at man sikrer sin egen alderdom, før man har betalt sin del til fællesskabet. Med en konkursbegæring i hånden kan vi få adgang til pensionspengene, og den mulighed har vi tænkt os at benytte os af,« siger Johan Bech Pedersen, der er viceskattedirektør i SKAT i Nordsjælland.

 Op til et par millioner 

I de værste tilfælde blev der sidste år betalt op mod et par millioner kroner på pensionsordninger, mens gælden fra Skat måtte passe sig selv. Og mens der for sidste år kun titter omkring 50 mennesker frem i synderegisteret, så kan der i lyset af skattereformen formentlig sagtens fremkomme et højere antal for i år, vurderer viceskattedirektøren.

»Ideen er jo opstået, fordi der sker en massiv annoncering for ekstra indbetalinger med det høje fradrag, og det fik os til at tænke, gad vide, om nogen både indbetaler og har gæld,« forklarer Johan Bech Pedersen.

Netop fordi der er tale om kraftig annoncering fra banker, kan han heller ikke udelukke, at indbetalingerne sker for lånte penge.

»Men hvis man kan låne til at indbetale på pensionsordninger, så kan man også låne til at betale sin skattegæld,« siger Johan Bech Pedersen.

Dermed er det Skat uvedkommende, om der er tale om lånte penge eller ej. De bliver konfiskeret ud af pensionsordningen under alle omstændigheder. Og det kan lade sig gøre med en konkursbegæring i hånden, som giver Skat adgang til at konfiskere de sidste tre års indbetalinger til pensionsordninger, hvis de er foretaget samtidig med, at der skyldes penge til Skat.

Foreløbig foretages kontrolaktionen i Nordsjælland.

»Jeg tager da for givet, at aktionen følges op i resten af landet. Men man kan da håbe, at omtalen af dette her får nogen på bedre tanker,« siger Johan Bech Pedersen.