Skat gør det svært at få iPad som fryns

En iPad tæller i Skats øjne som en computer, og det stiller krav til at tildele den som ekstra fryns til medarbejdere.

Foto: INDRANIL MUKHERJEE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De nye tavlecomputere med Apples iPad som den mest kendte tager store lunser af computermarkedet. Men det er svært at få dem som ekstra fryns, hvis man i forvejen har en arbejdsgiverbetalt computer, som man kan bruge privat, skriver epn.dk.

Skatterådet har nu udstedt retningslinier for, at arbejdsgiveren kan tildele sine medarbejdere en iPad ud over en pc, hvilket der ifølge statsautoriseret revisor Niels Sonne fra Deloittes skatteafdeling er meget stor interesse for blandt de danske virksomheder. I en konkret sag, som Skatterådet bruger som model, mener en virksomhed med mange ansatte, at netop en iPad er ideel til arbejdet.

Men spørgsmålet er, hvordan den skal behandles skattemæssigt, når medarbejderen i forvejen har bærbar pc, som kan bruges privat. Rådet fastslår, at en iPad skal betragtes som en pc, og det giver problemer, fordi Skat har begrænset, hvor mange pc'er en medarbejder må have stillet til rådighed uden særskilt beskatning ud over multimedieskatten.

"Det, der hele tiden har været det store issue, er antallet af goder af samme art – altså hvor mange pc´ere kan man få lov til at vælge. Og udgangspunktet er, at der kan vælges én pc – udover den arbejdspc man har i forvejen, og kun hvis der er begrænsninger i anvendelsen/rådigheden over pc nr. 1," siger Niels Sonne til epn.dk..

Deloittes skatteafdeling har ofte mødt det synspunkt, at en tavlecomputer ikke er en pc og derfor kan tildeles yderligere.

"Men det siger Skatterådet nu klart nej til, fordi en iPad skal anses for en pc, og derfor vil der være tale om pc nr. 2 og nr. 3 - og den går umiddelbart ikke," siger han.

Tavlecomputeren kan tildeles medarbejderne i en fleksibel lønpakke på visse betingelser - primært at medarbejderne kan vælge enten pc eller iPad.

"Det er enten-eller og ikke både - og," siger Niels Sonne, som dog peger på et lille musehul.

Skatterådet siger i afgørelsen OK til, at medarbejderne kan få både en bærbar pc og en iPad stillet til rådighed - men på den betingelse, at der i det konkrete tilfælde er anført en reel arbejdsmæssig begrundelse for begge multimedier. Alle medarbejdere, som får stillet en iPad til rådighed samtidig med en bærbar pc, skal dermed opfylde en reel arbejdsmæssig begrundelse.