Skat fordobler jagten på ulovlige aktionærgoder

Der kommer i de næste knap tre år særlig fokus på goder, som virksomheder tildeler hovedaktionærer.

Foto: Bo Amstrup.
Læs mere
Fold sammen

Over de næste knap tre år sætter Skat øget fokus på de goder, som hovedaktionærer kan nyde.

Der kan for eksempel være tale om frie goder som brug af bil og sommerbolig. Skat mere end fordobler antallt af kontroller, oplyser skattepartner Søren Bech fra revisions- og rådgivningskoncernen PwC.

»Det er naturligt, at SKAT har fokus på hovedaktionærers frie goder. Her er der ikke den samme naturlige »interessemodsætning«, som der er, hvis man arbejder som en lønmodtager i en virksomhed, og dermed er risikoen for fejl større,« siger han.

Ifølge reglerne skal goder, som en virksomhed stiller til rådighed for en ansat eller en hovedaktionær, beskattes efter markedsværdien af ydelsen. Dog  gælder der særlige regler for f.eks. fri bil, hvor beskatningen udgøres ud fra bilens pris og ikke den faktiske kørsel.

Konkret skruer Skat op for kontrolindsatsen over for hovedaktionærselskaber, så der kommer 5.000 årlige kontroller frem til og med 2017. Det er mere end en fordobling i forhold til 2014, hvor der blev gennemført 2.289 kontroller, fremgår det af Skats gennemsigtighedsrapport for 2014.

Det centrale er, om selskabernes indberetninger for aktionærerne er korrekte, om der foreligger skattepligtige aktionærlån, og om hvorvidt aktionærer er dansk skattepligtige.

De mest almindelige fejl er maskerede udbytteudlodninger til aktionærer, manglende beskatning af rådighed over biler, at hovedaktionærens udgifter trækkes fra i selskabet, manglende beskatning af brug af typisk sommerhus eller fri bolig, samt manglende indberetning af goder som motorcykel, rejseudgifter, kunstværker m.m.