Skat anklages for ulovlig kontrol

Adskillige tusinde skatteydere er i strid med alle regler om retssikkerhed blevet afkrævet minutiøse oplysninger af Skat om deres privatøkonomi tilbage til 2004.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det fastslår en række af landets førende skatteeksperter over for Morgenavisen Jyllands-Posten. De anklager Skat for at udvise overdreven nidkærhed i jagten på store formuer, som Skat formoder holdes skjult på konti i udlandet.

Selv om Skat normalt kun kan ændre borgeres skatteansættelser godt tre år tilbage i tiden, har det ifølge skatteadvokat Gitte Skouby fra Advokatfirmaet GS Tax nærmest været sædvane at afkræve oplysninger adskillige år tilbage uden nærmere forklaring. Selv om der er begrundet mistanke om skattefusk, skal Skat have en retskendelse for at kunne forlange oplysninger mere end tre år tilbage, fastslår Gitte Skouby.

»Naturligvis skal skattesnydere ikke gå fri. Men jeg har klienter, der uden nogen begrundelse er blevet afkrævet oplysninger om beløb på helt ned til 200 kroner, som de af den ene eller anden årsag fik overført mellem en dansk og en udenlandsk bank for måske syv-otte år siden,« siger Gitte Skouby til Jyllands-Posten.

Skat selv anser det ikke for nødvendigt at indhente en retskendelse for at få oplysningerne.

140.000 private og 60.000 virksomheder er i Skats søgelys i kontrolaktionen "Money Transfer", hvor der ses nærmere på pengeoverførsler for svimlende 7.000 milliarder kroner mellem danske og udenlandske bankkonti i perioden 2004 til 2009.