Skat anklages for at tvinge bestyrelsesmedlemmer til retsforlig

Retssikkerheden for erhvervsfolk, der ender i retssager med skattemyndighederne, betvivles endnu en gang. Kendt erhvervsmand tabte 700.000 kroner på en sag, han ellers vandt over sagsøgeren Skat.

Foto: Linda Kastrup
700.000 kroner. Så meget endte en retssag mod Skat at koste forretningsmanden og Sirius-ejer Stig Gerlach i sagsomkostninger. Og det til trods for, at det hverken var ham, der havde anlagt sagen, eller endte med at tabe den.

Men så snart han var blevet frikendt i byretten i sagen, der drejede sig om bestyrelsesansvar, ankede myndighederne dommen, og med udsigten til endnu flere sagsomkostninger, valgte Stig Gerlach at indgå forlig.

Det fortæller han i dagens Børsen.Historien puster endnu en gang liv i debatten om den skattereform, der blev lavet under VK-regeringen i 2009. Med den mistede erhvervsfolk muligheden for at få fuld omkostningsgodtgørelse i forbindelse med retssager mod Skat.

I dag kan virksomhederne typisk få fradrag svarende til maksimalt 25 procent af omkostningerne. Derudover kan de i visse tilfælde få tilkendt en del af sagsomkostningerne, men langtfra hele beløbet.

»Det her er en skyggeside i det danske retssystem. Selvfølgelig er det lykkeligt at blive frifundet i en, måske to instanser, men ikke når man står med regningen. Så bliver ordet lykke gradbøjet. Derfor presses uskyldige til at indgå forlig for ikke at få flere advokatomkostninger på nakken,« siger advokat Søren Bergenser til Børsen.Det er Kammeradvokaten, der som statens advokat fører retssager for Skat. Til avisen ønsker partner Finn Mejnertsen ikke at kommentere den konkrete sag eller forholde sig til rimeligheden af, at frikendte bestyrelsesmedlemmer tvinges økonomisk til forlig. Han afviser dog, at han på vegne af Skat anker stadig flere sager for at undgå præcedens på frikendelser.